Nem csak a tavasz, az első fekete gólya is megérkezett

Megérkezett az első fekete gólya a Gemenci-erdőbe, a fokozottan védett madár egyede kedd reggel az erdő bekamerázott fészkét foglalta el – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

Az Afrikából érkezett gólya 7 óra 16 perckor foglalta el a fészket, ezután körülbelül fél óráig takarította azt, majd feltehetően élelem után repült – tudatta Gemenci Ökoturisztikai Központ.

Csontos Péter, az erdőgazdaság osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a madár nincs begyűrűzve, de valószínűleg a tavaly itt fészkelt gólya tért vissza, mert általában ugyanazok a párok használják a fészkeket.

Egyelőre azt sem lehet megállapítani, hogy az állat hím vagy tojó.

A bekamerázott fészekben – a Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna– Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően – már kilencedik éve folytatódhat a fekete gólyák tudományos megfigyelése. A fészekben 2013 óta 31 tojást raktak a madarak, és 13 fióka repült ki onnan.

A közleményben kitértek arra, hogy a kamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információkat, hanem sokat segít a természetvédelmi szemléletformálásában is. A webkamera felvételeit megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének vagy sikertelenségének, hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, amelybe nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek – fogalmaztak.

Közölték, hogy az erdőgazdaság 2021-ben nem indítja el a fészekről az internetes közvetítést, de weboldalán és ökoturisztikai központjának hivatalos Facebook-oldalán rendszeresen beszámol az ott történő eseményekről.

Magyarországon mintegy 380– 420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül negyven pár Gemencen.

Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya.

A madarak fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik a legidősebb, legnagyobb fákra, a leggyakrabban előforduló fészektartó fa a 80– 100 évesnél idősebb kocsányos tölgy. A Gemencen az elmúlt évtizedekben nem változott a fészkelő párok száma. Ez azt jelzi, hogy az élőhely megfelel a faj igényeinek.

A Gemenc Zrt. által kezelt területeken az elmúlt 25 évben meghatszorozódott az öreg erdők száma, az erdőgazdaság az elfoglalt fészkek körül védőzónákkal, az erdészeti tevékenységek időszakos átszervezésével, a turista túraútvonalak áthelyezésével segíti azt, hogy költési időszakban ne zavarják a madarakat.

 

Forrás: hirado.hu