Újabb ősbemutató a Nagyszínpadon

Zajlik az élet a Móricz Zsigmond Színházban, próbák, előadások, premierek követik egymást – mint a két héttel ezelőtt, Kirják Róbert igazgatóval készült interjúból is kiderült. Most Horváth Illéssel egy újabb kuriózum-előadásról beszélgettünk. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2023. március 27-ei számában.)

 

Színházunk művészeti vezetője ugyanis ismét magyarországi ősbemutatót rendez, a Kapj el, ha tudsz musicalnek április elsején lesz a premierje. Minden idők egyik legnagyobb amerikai csalójának igaz történetéből 2002-ben Steven Spielberg rendezett igazi kultuszfilmet Leonardo DiCaprio és Tom Hanks főszereplésével, ez az alkotás lett az alapja a 2011-es Broadway-musicalnek. A több Tony-díjra jelölt zenés játék kiemeli a váratlan és érzelmes fordulatokban egyaránt bővelkedő, szellemes történetet, zenei anyaga dallamos és magával ragadó. Magyarországon először a Móricz Zsigmond Színházban kerül színre Frank Abagnale eseménydús élete.

– A nagy sikerű Idétlen időkig után másodszor állítasz színpadra ősbemutatóként Broadway-musicalt. Ennek a jogát hasonlóan nehéz volt megszerezni?

– Talán már nem annyira. Egyrészt, mert régebbi, másrészt, mert a dolgok mindig egy kicsit könnyebbé válnak, hiszen azzal, hogy az Idétlen időkiget jó színvonalon színpadra tudtuk állítani, kicsit erősödtünk és beljebb kerültünk ebben a körben. Minél több sikeres produkciót csinál az ember, és minél több nehéz feladatot tud megoldani, annál jobban erősödik a bizalom iránta.

– A Kapj el, ha tudsz milyen nehézségű darab? Az Idétlen időkig esetében arról beszéltünk annak idején, hogy előadói szempontból az átlagosnál komolyabb, bonyolultabb a zenei világa.

– Ez egy hagyományosabb szerkesztésű musical. Az Idétlen időkig zenei világa és a darab struktúrája rendhagyó és különleges volt. Ott nem feltétlenül jelenet és dal felosztással haladt előre a történet, sokszor a zenei betétek vitték tovább a cselekményt. Itt a klasszikus szerkezet működik, tehát a prózai epizódokat dalok szakítják meg, és azután megyünk tovább a prózával. Ugyanakkor kifejezetten jó melódiák vannak benne, nagyon klassz, dzsesszes, fülbemászó a zenei világa. Lendületes, energikus dalok hangzanak majd fel.

– Te is többször fogalmaztál úgy korábban, hogy jó csapat van melletted, lehet bízni a társulat tagjaiban, akik már sok nehézséget megoldottak.

– Így van. Ennek a próbafolyamatnak az is specifikuma, hogy időközben a főszereplő, Jenővári Miklós fővárosi sztár lett a Madách Színházban, ami azzal jár, hogy sokat kell ott játszania. Itt pedig, mivel főszereplője az előadásnak, szinte minden jelenetben szerepel. Tehát ha ő nincs, akkor igencsak korlátozottá válnak a próbalehetőségek. Szerencsére Miklós – habár nagyon nagy rajta a terhelés, hiszen rengeteget utazik, próbál, játszik – fiatal, energikus ember; abszolút jól veszi ezeket a nehézségeket, nagy energiákkal dolgozik. Egyáltalán nem aggódom.

Szerintem a Kapj el, ha tudsz a közönség által nagyon kedvelt előadás lehet; hangulatos dalok, jó történet, és benne van Illyés Ákos, aki jó humorérzéke mellett kiválóan tud egy emberi sorsot őszintén megjeleníteni. Remek színész, nagy öröm dolgozni vele.

– Ő Tom Hanks alteregója.

– Igen. Bár én nem szeretem, amikor az amerikai színészekre hivatkozunk, és azon keresztül azonosítjuk a szerepeket; bár magam is ezt csináltam sokszor a marketing értéke miatt, de aztán rájöttem, hogy nem kell Leonardo DiCaprióra és Tom Hanksre hivatkozni, hiszen nem róluk, hanem Frankről és Carlról beszélünk, akiket Miklós és Ákos alakítanak. Ők is remek színművészek. Ráadásul a színpadon nem feltétlenül ugyanazok a karakterek jelennek meg, mint a filmen, ahol más dramaturgiával, más eszközökkel dolgoznak. Az Ákosé például teljesen eltér a Tom Hanks által alakított figurától. Egyrészt már a musical adaptációban is másféle karakterre írták meg az amerikaiak, másrészt az eltérésre még rá is erősítünk Ákossal. Ahhoz, hogy a jelenetek teátrálisabbak és élvezhetőbbek legyenek, több humort csempésztünk a szerepébe.

– Mint ahogy már a Móricz Zsigmond Színházban megszokhattuk, ezúttal is zenekar kíséri az énekeseket, ami nagy dolog napjainkban.

– Valóban az. Olyan jó hallani, hogy az ide érkező rendezők rácsodálkoznak és hangot is adnak meglepetésüknek, hogy itt milyen fantasztikus, profi zenekar van! Rendezőként nekem ez már a harmadik élőzenés produkcióm lesz Nyíregyházán. Az Édes Charity volt az első, majd az Idétlen időkig és most a Kapj el, ha tudsz. És akkor most nem számoltam bele a szilveszteri gálát...

A legkülönbözőbb stílusú, dinamikájú és szerkezetű zenéket, dalokat is nagyszerűen, azonnal hozzák ezek a muzsikusok. Az, hogy az Idétlen időkig zenei anyagát ilyen profizmussal végig tudta csinálni a nyíregyházi zenekar, elismerésre méltó, nemzetközi színvonalú teljesítmény. Egyszerűen klassz ez a zenész csapat! Ebben óriási szerepe van Tamás Attilának, a színház zenei vezetőjének, aki összefogja ezeket a tehetséges muzsikusokat, és kiváló zenekarként működteti őket. Sőt, nemcsak a zenekart irányítja, de sokat tesz azért is, hogy a dalok és kórusok úgy szólaljanak meg, a színészek úgy énekeljenek, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Attilának jelentős érdemei vannak abban, hogy zenés darabok ilyen minőségben tudnak megszólalni Nyíregyházán! 

 

Szerző: Kováts Dénes

 

Ma van a színházi világnap

Március huszonhetedike van, ez a nap 1961 óta a színházi világnap a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot, melyet minden évben a világszínház egyik jelentős alkotója ír, és melyet  a színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvasnak. 

A világnap alkalmából számos színház készül programokkal, így a  Móricz Zsigmond Színház is. Ma este 18.30-tól a Krúdy Kamarában várják a teátrum szerelmeseit egy ünnepi közönségtalálkozóra, „Mindenkire szerep vár” címmel. Az esten színházi történetekkel, anekdotákkal, élménybeszámolókkal, hangulatos beszélgetéssel várják a nézőket a nyíregyházi társulat tagjai: Kirják Róbert igazgató, Fridrik Noémi, Gulácsi Tamás, Horváth László Attila, Pregitzer Fruzsina, Rák Zoltán, Szabó Márta, Széles Zita, Tóth Károly, valamint Tóth Zolka színművészek.