Újabb beruházás – Lámpás csomópont épül a Tiszavasvári út – Derkovits utca kereszteződésben
fotó: Szarka Lajos

Lámpás csomópont épül a Tiszavasvári út – Derkovits utca kereszteződésében. A beruházás tovább segíti a biztonságos közlekedést és várhatóan a szeptemberi iskolakezdésre befejeződik. A Kertvárosban egyre többen élnek, így kiemelt az a városrész a közlekedési infrastruktúra-fejlesztések szempontjából is.

Fontos bevezetőszakasza a városnak a Tiszavasvári út, a Kertvárosból mintegy tízezren, a környező kisebb településekről és tanyákról pedig több mint harmincezren ezen a szakaszon keresztül tudnak bejutni a megyeszékhelyre. 1977-ben pedig elkészült a Tiszavasvári úti felüljáró is. A híd állapotával kapcsolatban rengeteg volt a hír az elmúlt években, majd 2020 őszén bejelentették, elkezdődik a hídszerkezet felújítása. A Magyar Közút az elmúlt időszakban befejezte a több évtizedre szóló szerkezeti átalakítását, amelyhez az önkormányzat is csatlakozott.

Újabb beruházás

A fejlesztések folytatásként lámpás csomópont épül a felüljáró utáni kereszteződésben egy 855 millió forint értékben elnyert pályázatnak köszönhetően. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Közúttal együttműködve valósítja meg a beruházást, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. Az újabb beruházás részleteit sajtótájékoztatón ismertette dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Komoly ütemben halad a munka, aki arra jár, már láthatja, hogy a 2x2 sáv körvonala megvan. Egy lámpás szabályozású csomópont lesz. Nagyon intenzív közlekedési forgalom van ezen a szakaszon, egyrészt az Atlétikai Centrum miatt is, másrészt a Kertváros–centrum közötti kapcsolat miatt is, valamint a LEGO-hoz egyre többen járnak dolgozni, valamint már évek óta egy autópálya-feljutási irányt is jelent ez az út” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere.

Kanyarodó sáv kialakítását, kerékpárút és járda nyomvonalának módosítását és a meglévő csapadékelvezető rendszer átépítését is tartalmazza a projekt. A 36. számú út két oldalának kapcsolatát biztosító járda áthelyezésére is szükség lesz, a mostani helyszínéhez képest valamivel távolabb lesz a felüljárótól. Jelenleg többek között tart a Kassa és Csalitos utcán a szegély bontása és építése, a támfal betonozása és földvisszatöltése is. A jelzőlámpás csomópont kialakítását várhatón a szeptemberi iskolakezdésig befejezik, így addig kérik az arra közlekedők türelmét.

3 százalék alatt a munkanélküliség

Az átmenő forgalom nagy részét a munkába érkező állampolgárokat teszik ki, akik egyre többen vannak a térségben – mondta dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője.

Van munkahely, és megjegyezném, hogy Nyíregyháza a közlekedési infrastruktúra-fejlesztésnek is köszönhetően olyan munkanélküliségi mutatót produkált, amit az elmúlt 12–13 évben nem, jelenleg 3 százalék alatt vagyunk, most láttam az új számokat. Ez azt jelenti, hogy az országos átlagot elérjük, sőt egy picit jobb is ez a szám” – mondta dr. Vinnai Győző.

Felújítások a Kertvárosban

A Kertváros és a centrum kapcsolatát több beruházás is segítette az elmúlt években, valamint a városrészen belül is több fejlesztést sikerült megvalósítani. Ezek közül néhány: a Derkovits, a Fészek és a Szélsőbokori utak felújítása, megépült a nyugati elkerülő, illetve több körforgalom is. Szükség is van ezekre, hiszen egyre többen élnek itt, jelenleg már a tízezer főt is eléri a lakosság száma csak a Kertvárosban. A környék további fontos beruházása volt az Antalbokor, Rókabokor és Zomboribokor bekötőútjainak felújítása.

Kapcsolódó galéria

Sajtótájékoztató a Tiszavasvári út fejlesztéséről 20230425