Újabb beruházás – Dolgozói apartman épült a Tiszavasvári úton
fotó: Szarka Lajos

200 férőhelyes dolgozói apartman épült a Tiszavasvári úton. A másfél milliárd forintos beruházást a magyar állam is támogatta, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt központi munkaerő-piaci program keretében valósult meg. 2025-re több mint 1500 új munkahely jön létre Nyíregyházán, így nagy szükség van a korszerű szállásra is.

Erkélyes, saját fürdőszobás, tágas szobákból áll a dolgozói apartman a Tiszavasvári úton. A Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap portfóliójába tartozó Xanga Seria Kft. beruházásában épült a munkásszálló, amely összesen 200 férőhelyes.

Ez egy korszerű épület, energiatakarékos, minden szoba saját fürdőszobával rendelkezik, televízióval, klímával, hűtőszekrénnyel felszerelt. A fejlesztésnél nagyon fontos volt a környezettudatosság, így ennek a szellemében a létesítmény energiatakarékos, hűtését és fűtését hőszivattyús rendszer biztosítja” – mondta Herdon István, a Xanga Cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

A másfél milliárd forintos beruházás felét a kormány biztosította.

8500 új férőhely

2017-től indultak ehhez hasonló beruházások, így már hat éve folyamatos Magyarországon a munkásszállók építése – mondta a nyíregyházi épület átadó ünnepségén a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A munkaerő-mobilitás nagyon gyenge az országban, ezen is tudnak segíteni az ehhez hasonló dolgozói apartmanok.

Gyakorlatilag 61 munkásszálló megépítése vált lehetővé ez alatt a cirka hat év alatt. Nagyságrendileg mintegy 8500 új férőhely jön létre Magyarországon. Azért nem mondom múlt időben, mert még vannak beruházások. 27, ez a 28. munkásszálló, amit átadunk, úgyhogy van még betárazva a következő időszakban is folyamatban lévő beruházások. Ez nagyjából 24 milliárd forintot fed le, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a negyedik átadás és még kettő van, ami a következő időszakban átadásra vár és 800 férőhelyet biztosít összesen majd a hat projekt” – mondta Czomba Sándor államtitkár.

Egyre kisebb a különbség

A keleti és a nyugati régió foglalkoztatási adatai között óriási különbségek vannak Magyarországon, ezt az elmúlt években sikerült valamennyire csökkenteni – tette hozzá az államtitkár. Czomba Sándor kiemelte, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is már 10 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. A kormány célja mindig is az volt, hogy a nagyobb beruházások azokra a településekre érkezzenek, ahol van munkaerő. Az állam ezen törekvéseinek és a jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhetően a keleti régióban és Nyíregyházán is egyre több a befektető – tette hozzá a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Több mint 1500 új munkahely

Két befektetőnk van, a W-Scope dél-koreai cég 1200 munkahelyet fog létesíteni, a Boysen német beszállítócég pedig 400-at. Ezek a munkahelyek 2025-től fognak megnyílni, de már most gondolkoznunk kell azon, hogy ez a tendencia megmarad, sokan jönnek ide a megyéből dolgozni, akkor hol fognak lakni. A lakhatás az önkormányzat számára is fontos feladat, 2018-ban indítottunk egy Nyíregyháza hazavár vagy visszavár programot, ami mindenkinek szól, nemcsak a nyíregyházi lakcímkártyásoknak, hanem mindenkinek, aki Nyíregyházán tanult. A kormánytámogatás mellett az önkormányzat további támogatást nyújt a fiatal házasoknak az első lakáshoz jutáshoz, most már ötödik éve” – mondta beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A város egy paktum projektet is létrehozott a nagyfoglalkoztatók és a fiatalok közötti híd megteremtéséért – tette hozzá a polgármester. Érdekes adat, hogy idén 2300 diák érettségizett a városban, közülük 4–500-an tanulnak tovább, a többiek állást keresnek és a munkaerőpiacra lépnek.

Kapcsolódó galéria

Dolgozói apartman átadó