Pedelec kerékpárok Nyíregyházán – Három hónapos tesztidőszak a városban

Nyíregyháza MJV Önkormányzata két darab pedelecet, elektromos rásegítésű kerékpárt kapott térítésmentesen ajándékba – 3 hónapos tesztelési időszakra – a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.-től. Ezen időszak alatt a munkába járási és szabadidős kerékpáros tapasztalatok összegyűjtése a cél.

A 2022-ben megrendezett Kerékpárosbarát Település 2022 pályázaton Önkormányzatunk címnyertes kerékpárosbarát fokozatot ért el. A „kerékpárosbarát" erkölcsi címet olyan települési önkormányzatok kapják, akik a kerékpározás iránt elkötelezettek és sokat tesznek azért, hogy környezetük biztonságosabbá és környezetbarátabbá váljon a megfelelő infrastruktúra és szemléletformálás kialakításával.

A közúti közlekedés szén-dioxid-mentesítésében, a lég- és zajszennyezés csökkentésében, a forgalmi torlódások enyhítésében, valamint a parkolási nehézségek kezelésében fontos szerepet játszik a modális váltás. A kerékpáros közlekedés egyre inkább szélesebb körben hódít teret, de a kétkedő esetek legtöbbször a távolságok megtételéhez szükséges időre és erőfeszítésre irányulnak. Az elektromos rásegítésű kerékpárok (pedelec) nagyobb sebességükkel és teljesítményükkel ezeknek az akadályoknak a legyőzésére szolgálnak, ugyanis hasonló utazási időt nyújtanak a tömegközlekedéshez képest. Érdemes tehát megvizsgálni, hogy a pedelec-ek milyen hatással vannak a fenntartható mobilitásra a mindennapi használat során.