Új rektor a Nyíregyházi Egyetemen – Bemutatkozik dr. Szabó György

Dr. Szabó György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense lett a Nyíregyházi Egyetem megválasztott rektora. Az új vezető úgy fogalmazott: a tudásalapú gazdaság építésének egy nagyon fontos alapkövét le tudják rakni a megyeszékhelyen.

A Nyíregyházi Egyetem megválasztott rektora a megye szülöttje, bár 50 évvel ezelőtt elköltözött innen. Dr. Szabó György a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult és szerzett doktori fokozatot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen oktatott évtizedeken keresztül. Négy évtized után tért vissza most a megyeszékhelyre, hogy a Nyíregyházi Egyetem új rektora legyen.

A nemzeti hadszíntér a magyar egyetemek közül a régi Kossuth Lajos egyetem, most Debreceni Egyetem agrárképzése és a Miskolci Egyetem, ami a térségből számomra ismert volt, de miután két focicsapatot is ki tudnék állítani a Nyíregyházán végzett családtagjaimból – akik közül sokan pedagógusok, a fiúk agrár- vagy műszaki végzettségűek, a gyakorló iskolában pedig már az unokák járnak –, így összességében mindig ráláttam az intézmény működésére, diplomaosztókra megjelentem, de szakmai, üzleti kapcsolatom eddig nem volt” – nyilatkozta a rektor.

Lehetőségek Nyíregyházán

A hallgatókat egy nagyon összetett képzési portfólió várja, ez is erőssége az intézménynek – mondja a megválasztott rektor. Egyedülálló infrastrukturális, gazdasági, művészeti és kulturális lehetőségeket kínál az egyetem, mindezt egy modern, szép kampusz területén. Az oktatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy minden hallgató, aki tanulmányai után kikerül a Nyíregyházi Egyetemről, megállja szakmájában a helyét és alkalmazkodni tudjon a 21. század kihívásaihoz – nyilatkozta dr. Szabó György.

Tervek és célok

Nagyon röviden úgy lehetne összefoglalni a küldetést, hogy miért álltam bele nem 18 évesen egy ilyen nagy kalandba, hogy amit én akkumuláltam tudásban és kapcsolatrendszerben, úgy gondolom, hogy nagy hasznát veszi a jelenlegi helyzet annak, hogy egy nagyobb műszaki szervezőképességű vezető kerül ide, az egyetemre és egy kicsit revitalizálja az itteni viszonyokat és megmutatjuk a világnak, hogy milyen hihetetlenül jó lehetőségeket biztosít a térség, Nyíregyháza, a Nyíregyházi Egyetem a jövő generációja számára. A tudásalapú gazdaság építésének egy nagyon fontos alapkövét itt le tudjuk rakni” – tette hozzá dr. Szabó György.

A megválasztott rektorral egy hosszabb beszélgetést is láthatnak Nyíregyháza Most című magazinunkban.