Új nyíregyházi érték betárazva
Bárány Frigyes művészeti tevékenysége, a Hősök temetője, dr. Eisert Árpád úttörő szívsebészi munkája, valamint a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom. Ezeket a kulturális, egészségügyi és épített örökségeket vette fel a Települési Értéktárba Nyíregyháza illetékes bizottsága. A bővítés a városlakók javaslatai alapján történt meg.

A Bessenyei-szobor, Krúdy Gyula irodalomtörténeti munkássága, a Bokortanyák, a Tirpák népi építészet, a Cantemus Kórus, a Szabolcs és a Nyírség Néptáncegyüttes munkássága, a 4 for Dance, Szikora Tamás festőművész alkotásai, a Sóstói Múzeumfalu, Sóstógyógyfürdő, mint gyógyhely és az Állatpark. Eddig ez a tizenkét tétel szerepelt Nyíregyháza Települési Értéktárában, a bizottság még tavaly májusban vette fel őket, mint helyileg fontos és megőrzendő értékeket.

ÚJ ÉRTÉKEK

A szervezet azóta négy új értékkel bővült. A beérkezett javaslatok alapján a Kulturális örökség kategóriában Bárány Frigyes művészeti tevékenységét és a Hősök temetőjét emelték be a települési értéktárba. Egészség és életmód címszó alatt dr. Eisert Árpád Nyíregyházán végzett úttörő szívsebészi tevékenysége, épített környezetben pedig a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom kapott még helyet a rangos listában. Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros, aki december óta a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottságának elnöke is, azt mondta, a városlakók javaslatai alapján mind a négyet fontosnak és elismerésre méltónak találtak.

[video]

– Ez egy erkölcsi elismerés és egy olyan értékítélet, amit egy közösség mond ki, hogy ezekre vagyunk büszkék és ettől leszünk nyíregyháziak. Attól, hogy ezek az értékek köztünk vannak és itt valósulnak meg – tette hozzá Kujbusné Mecsei Éva, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

BÁRKI JAVASOLHAT

A legutóbb elfogadott javaslatokat még január eleji ülésén tárgyalta és fogadta el a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság. Az értéktárba egyébként bárki javasolhat, azok beadása folyamatos. A részletes információk a www.nyiregyhaza.hu/ertektar címen érhetők el.

Erdős József