Új múzeum Nyíregyházán – Több mint egymilliárd forintból építkeznek a görögkatolikusok
Új múzeum Nyíregyházán – Több mint egymilliárd forintból építkeznek a görögkatolikusok

Letették az alapkövét a Görögkatolikus Egyházművészeti Múzeum és Szent Atanáz Tanulmányi Ház épületének péntek délután a Bethlen Gábor utcán. A magyar kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja a beruházást, ezen felül külföldi és egyházi támogatásból, valamint saját forrásból épülhet meg Nyíregyházán az új múzeum.

„Nem mi vagyunk, akik tervezünk, hanem akik megvalósítjuk az Úristennek a gondolatait. Persze bátorság kell ahhoz, hogy fölismerjük, hogy mit tervez az Úr és bele is adjuk magunkat, hogy azt megvalósítsuk. Nagyra becsült püspök elődeink bátorságát, elszántságát és kitartását igyekszünk követni, amikor mi most elhelyeztünk egy alapkövet abban reményben, hogy ezen a helyen egy görögkatolikus múzeum fog emelkedni.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte Kocsis Fülöp érsek-metropolita a beszédét péntek délután, amikor ünnepélyes keretek között megáldották és letették a görögkatolikusok a múzeum alapkövét a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola mellett. Az egyház és az oktatási intézmény munkatársai, valamint a  Balázs Mihály Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima-díjas építész, aki egyébként a nyíregyházi hittudományi főiskolát is tervezte és a kivitelező Palladian Kft. már eddig is sokat dolgozott a terveken, október 2-tól pedig hivatalosan is elindul a Magyarországi Sajátjogú Metropolita Egyház beruházása.

„A múzeumnak nem az a feladata, hogy összegyűjtse és bemutassa a régmúlt idők eszközeit és tárgyait, alkotásait, hanem hogy előre mutasson. Egy múzeumnak küldetése van és itt ezen a helyen különös módon is úgy érzem, hogy ennek a múzeumnak – csak úgy mint a főiskolának, a papnevelő intézetnek, a görögkatolikus intézményeknek – missziós küldetése van. Az Istenről akarunk beszélni az embereknek, hogy értsék meg, hogy az Isten nélkül nincs élet, az Isten nélkül nincs fejlődés” - folytatta az érsek-metropolita.

Többfunkciós múzeumi épületegyüttes

A beruházás keretén belül közel kétezer négyzetméter hasznos alapterületen többfunkciós múzeumi épületegyüttes épül. A Görögkatolikus Egyházművészeti Múzeum és Szent Atanáz Tanulmányi Ház magába foglal kiállító- és közösségi tereket, raktárakat és restaurátorműhelyt, valamint múzeumi adattárat is. Az új épületbe a Timkó Imre hajdúdorogi megyéspüspök által 1981-ben alapított Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény költözik. A gyűjtemény jórészt Nagymihályi Géza atya munkájának köszönhetően jött létre. A felépülő múzeum lehetővé teszi majd, hogy az elmúlt évszázadok gazdag vallási örökségét, muzeális kincseit modern keretek között állandó kiállításon mutathassák be.

Háromemeletes kiállítótér

A görögkatolikus egyháztörténeti és egyházművészeti örökség egy 300 négyzetméteres, három szinten elhelyezkedő kiállítótérben kap majd helyet. A földszinten egy 80 négyzetméteres területen időszaki kiállítások megrendezését tervezik, valamint olyan kulturális rendezvényeket, melyek révén a görögkatolikus múzeum a helyi kulturális élet új színfoltja lehet. A múzeum saját restaurátor-műhelyét festőrestaurátori munkákhoz alakítják ki, és több szakember egyidejű tevékenységére ad majd lehetőséget.

Tanulmányi ház

Az épületegyüttesben helyet kap egy tanulmányi ház is. Ez a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatási és tudományos tevékenységének kiszolgálására jön létre. A főiskola konferenciáira érkező előadók, vendégprofesszorok és kutatók számára tíz kétágyas szoba és két apartman is helyet kap az épületben, amihez egy 24 fős, számítógépekkel felszerelt oktatóhelyiség kapcsolódik.

Kulturális negyed Nyíregyházán

Városunk kulturális helyszíne gazdagodik az új múzeum építésével, de nem csak kulturális intézmény lesz a múzeum, hanem rendezvényhelyszín is, valamint turisztikai szempontból is kedvező lesz Nyíregyházának a beruházás – mondta Jászai Menyhért alpolgármester az ünnepségen.

„A Modern Városok Program keretében megépült a Szindbád, a Kállay kúria és a Rózskert Szabadtéri Színpad és reméljük hamarosan megszépül a Bessenyei és Benczúr tér környezete is. Ennek az építkezésnek mintegy ékköve lesz az új múzeum. A nyíregyházi önkormányzat és a görögkatolikus egyház között nagyon jó és jövőbe mutató kapcsolat van. Számos közös célkitűzésünk volt már az elmúlt években is, ezek között volt olyan is, amit támadások és meg nem értettség között kellett keresztül vinnünk, gondoljunk csak a Sólya Miklós Általános Iskola felépítésére és elindítására. Az utóbbi években számos jó példát sikerült felmutatnunk, mind a közösségépítés, mind az élet más területein is. A görögkatolikus egyház fontos szerepet tölt be a nyíregyházi oktatásban és szociális ellátásban.” - tette hozzá Jászai Menyhért.

Állami támogatás

„Kezdetét veszi a Magyarországi Sajátjogú Metropolita Egyház beruházása, az 1,2 milliárd forintos állami támogatásból megvalósuló beruházása, amely kiegészül a tanulmányi házzal a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatási és tudományos tevékenységének kiszolgálására. Az épületben nyíló kiállítás megőrzi Nagymihályi Géza atya emlékét is, mivel a gyűjtemény jórészt az ő munkájának köszönhetően jött létre. A kormány  szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak hazánk szellemi és lelki megújulásában, erősödésében. Amikor jövőről gondolkodunk, tudnunk kell azt is, hogy kontinensünk a keresztény zsidó kultúra nélkül halálra lenne ítélve, ezért minden kormányzati intézkedés mögött ott áll az a tétel, miszerint szabadságunk záloga keresztény kultúránk megtartása, jövője és megőrzése” - mondta ünnepi beszédében Dr. Danku Csaba, az EMMI koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára a pénteki ünnepségen.

Közösségi identitás

„A múzeum az életet szolgálja és nem halott tárgyak gyűjtőhelye. Ha a saját életünkre gondolunk, mindannyiunk életében eljön az az idő, amikor egyszer csak fontossá válik az, hogy milyen is volt a múlt, milyenek voltak az eltelt évtizedek. Ilyenkor az ember visszatekint, de ilyenkor általában azzal szembesülünk, hogy a nagyszülők már meghaltak, a szülők elmentek, nincs kit kérdezni. Ilyenkor felbecsülhetetlen értékű egy-egy személyes tárgy, egy napló, nagyapa szemüvege, nagymama hímzett terítője, milyen fontosak ezek az egyéni identitás feltárása szempontjából. Ugyan ilyen fontosak a régi tárgyak egy közösség számára.” - közölte Dr. Szabó Irén, a projekt múzeumszakmai vezetője. A tervek szerint az elkészült múzeum kapuit a 2022-es évben nyitják majd meg a vendégek előtt.

 

Kapcsolódó galéria

Görögkatolikus múzeum alapkőletétele