Új motorok a rendőrségnél – 17 darabra nőtt így a flotta

Négy új motort kaptak a rendőrök, ezzel 17 darabra nőtt a flotta. A motoros állomány fontos a hatóságnál, miután sokszor gyorsabban tudnak intézkedni egy szabálysértés esetén az utakon, mint a gépjárművel közlekedő rendőrök.

Teljesen új, mindennel felszerelt motorokat kaptak a rendőrök, ezentúl ezzel járják majd a város és a vármegye útjait. A motoros állomány általános rendőri feladatokat lát el, így többek között igazoltatnak, járőröznek, különböző rendezvényeken a járműveket vezetik fel.

Motoros rendőrnek lenni szabadabb és könnyedebb. Gyakorlatilag az egész megye területén mozgunk, nem csak a városban. Ahol rendezvény van, oda megyünk, valamint, amikor az ország más részében olyan rendezvény van, ahová motoros rendőrre van szükség, ugyanúgy megyünk Budapestre vagy az ország bármely más részére” – mondta Fejes László zászlós.

Kiváltság a motoros beosztás

Egy hosszabb folyamat eredménye, hogy valaki motoros rendőr lehessen. Több körös eljárás, megfelelő végzettség, válogatás, képzés, majd sikeres vizsga szükséges a munkakör betöltéséhez, utóbbit évente meg kell újítani. A vármegyei kapitányság tavaly kettő darab hasonló, új motort kapott. Az ORFK baleset-megelőzési bizottsága most 50 darab járművet vásárolt, ebből került négy Nyíregyházára.

Hatékony munkavégzés

A közlekedésben eleve jobban tud a motornak a sajátosságából adódóan mozogni, egy szabálysértés észlelése esetén hamarabb le tudja reagálni, mint a gépjármű. A gépjárművel simán bent ragadhat egy dugóban, a motorkerékpárral azért ezt ki tudja kerülni nagyobb eséllyel, ezáltal meg tudja fogni azokat a szabálysértési elkövetőket, akikkel szemben intézkedni kell vagy kirívó szabálysértést követtek el” – nyilatkozta Koncz László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

Közlekedési kultúra

A motoros közlekedési kultúra része egy-két merész sofőr is, akik próbálják a határokat feszegetni, vannak olyanok is, akik akkor sem tartják be a szabályokat, amikor észreveszik a rendőröket – mondta Farkas József rendőrfőkapitány, majd hozzátette, szerencsére ebből van a kevesebb és a motorosok jelentős hányada betartja az előírásokat Nyíregyházán.

A rendőrök mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy akár Nyíregyházán, akár a vonzáskörzetében is nyugodt, élhető, közlekedésbiztonsági szempontból biztos legyen a területünk” – tette hozzá a rendőrfőkapitány.

A motoros rendőrök mindig párban dolgoznak, jelenleg már 17 járművel járhatják a várost és a vármegyét.

Kapcsolódó galéria

Bővült a rendőrségi flotta