Új lakó az állatparkban – Nőstény szumátrai tigris érkezett Nyíregyházára
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Már látható a Gio nevű hím szumátrai tigris új párja a Nyíregyházi Állatparkban. A Gio-val eddig együtt élő nőstény francia állatkertbe került, ide pedig Németországból a Heidelberg Állatkertből érkezett a Sabah nevű 2 éves nőstény. A karanténidő letelte után már közös kifutójukban töltik napjaikat, és látható, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik egymás minden mozdulatát.

– A korábbi időszakban már beszámoltunk arról, hogy Gio-nak, a tíz éve nálunk élő hímnek felesége érkezett. Viszont ezidáig sajnos nem történt szaporulat, ezért a faj koordinátora úgy döntött, hogy feleségcsere történjen. A mi régi nőstényünk elment Franciaországba, egy két éves új kis hölgy pedig egy német állatkertből érkezett hozzánk. Lejárt a karantén időszaka. Eleinte az ifjú pár rácson keresztül ismerkedett egymással, most azonban már össze vannak engedve. Ezekben a pillanatokban épp a reggeli szeánszot, rituálét láthatjuk. Tulajdonképpen szerelmes üzeneteket közvetítenek egymásnak, karmolással, vizelettel jelölnek és jeleznek. Izzik körülöttük a levegő, úgyhogy nagyon reménykedünk abban, hogy hamarosan be tudunk számolni szaporulatról is – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta, remélik hamarosan a randevúra is sor kerül, hiszen egy olyan kipusztulás előtt álló tigrisalfajról van szó, melyből a természetben mindösszesen 400 példány él, és állatkertekben is összesen 250 egyedet tartanak.

– Alapvetően a világon végveszélyben lévő alfajról van szó. A szumátrai tigrisből mindösszesen 250 egyed él a világ állatkertjeiben. Hatalmas dolog, hogy Nyíregyházán tenyészpár található. Ezért is volt szükség a párcserére, hiszen luxus lenne csak bemutatni őket, a tenyésztés a fő célunk – hangsúlyozta Révészné Petró Zsuzsa.

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő. A faj természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé. A Nyíregyházi Állatpark nagymacskagyűjteménye páratlan Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritka és különlegesen csíkos macskák közül a szibériai, a fehér színű bengáli, és a maláj tigris már párban él és remélhetőleg szaporodik majd az összeálló szumátrai kettős is.