Új kiállítótér – A Jósa András Múzeum legszebb műtárgyait láthatja a közönség
Fotók: Szarka Lajos

Új kiállítótérrel bővült a Jósa András Múzeum, melyben a több mint 150 éves működésük alatt összegyűjtött műtárgyak legszebb darabjait mutatják be. A 200 négyzetméteres kiállítótér a múzeum legkönnyebben megközelíthető helyén található, és a tervek szerint itt kap majd helyet októberben az országban egyedülálló Rippl-Rónai-kiállítás is.

Új kiállítótér

A korábban történeti raktárként használt épületrész új funkcióval várja a látogatókat, amelyet dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere adott át a közönség számára szerdán. „A 152 éves múzeumunk legjobb, legszebb és legnagyobb kiállítótermét tudtuk kialakítani, a legjobb helyen, mert itt, a földszinten mindenki akadálytalanul tud közlekedni, itt van a ruhatár, és nem kell felmenni az emeletre. Ez a kiállítóterem önmagában nagyobb, mint az a két első emeleti kiállítóterem, ahol a Seuso-kincsek, a Munkácsy- és a Szinyei Merse-kiállítások voltak” – mondta el a polgármester a tárlatmegnyitó alkalmával.

A legszebb műtárgyak

A legújabb tárlatot a több mint 200 négyzetméteres kiállítótér felavatására állították össze, és a múzeum több mint 150 éves gyűjteményének legszebb műtárgyait mutatja be – mondta el dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója. „Ezek mind a saját műtárgyaink, mi gyűjtöttük össze, régészeti, néprajzi, művészettörténeti, történeti jellegű tárgyak ezek, itt a hóhérpallostól kezdve a régészeti gabonatárolókon át, a nemesi felkelés zászlajaival bezárólag, sőt, festményeket is, próbáltuk válogatni azokat a gyönyörű szép tárgyakat, amelyekkel a látogatókat be tudjuk csalogatni.”

Jön a Rippl-Rónai

A Jósa András Múzeum az év legnagyobb kiállítására készül, melyet már másfél éve szerveznek. Rippl-Rónai 160 festményét mutatják majd be egy helyen, az országban egyedülálló módon, amelyre a tervek szerint október közepén kerülhet majd sor.

 

Fehér Attila