Új év az autópályán - Autópálya matrica

A közleményben Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy az új, éves matricákat az ország több mint kétezer pontján, például benzinkutakon is vásárolhatnak. Hozzájuthatnak interneten és mobiltelefonnal, sms-ben vagy telefonos alkalmazáson keresztül. Az autópálya-matrica elérhető a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáján Nyíregyházán, a Debreceni út 256. szám alatt is.

Az országos éves matrica ára 2012 óta, a megyei matricák ára pedig 2015-ös bevezetésük óta nem változott. A D1 kategóriába sorolt gépjárműveknél – ide tartoznak a motorkerékpárok, a személyautók és azok pótkocsijai – az éves országos matrica ára 42 980 forint, a megyei matrica ára pedig 5000 forint.

A nagycsaládosok részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes e-matrica vásárláshoz azonban minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.
A díjköteles útszakaszok listája jelentősen változott, érdemes tehát utazás előtt pontosítani a körülményeket.
Az érvényes szabályozásnak megfelelően másféle matricát kell vásárolnunk a különböző kategóriájú járművekre. Erre azért is érdemes nagyon komolyan odafigyelni, mert ha nem a járműkategóriának megfelelő matricát szerezzük be, a büntetési tételek igen súlyosak lehetnek.

Az ellenőrzést automatikus rendszer végzi, amely azonnal képes megállapítani, ha egy jármű jogosulatlanul használja az adott útszakaszt. A pótdíj pedig – kategóriától függően – több tíz vagy százezer forintos összeg is lehet.
Bővebb információt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján az e-autopalyamatrica.hu címen találnak, illetve az ügyfélszolgálat számán a 36/ 587-500-as telefonon 0-24 óráig, vagy elektronikusan az ugyfel@nemzetiutdij.hu címen tájékozódhatnak.