Új elemekkel bővül a Sóstó-projekt

Mivel a februári közgyűlésen kérdésként merült fel, hogyan áll a kivitelezés, illetve milyen új elemeket tartalmaz majd a korábban tervezettekhez képest, a részletekről dr. Podlovics Roland projektvezető, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója adott részletes tájékoztatást.

PARKOK, PARKOLÓK, PÁLINKAHÁZ

– A projekt fizikai megvalósítása tavaly kezdődött meg, s ennek keretében már megújult a sóstói központi park és a sóstói tavak körüli sétányrendszer, új parkolók létesültek mind az állatpark, mind a fürdő mellett. Elkészült a múzeumfalu melletti Pálinkaház, jelenleg a belső berendezési tárgyainak beszerzése zajlik, a tervek szerint a nyári szezonban nyitja meg kapuit a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pálinkakultúrát bemutató élőmúzeum.
A múzeumfalu melletti út és sétány is új külsőt kapott, a sóstói közparkokban összességében 150 túlkoros díszfát telepítettünk, mintegy 700 évelő növény, 2600 cserje és sövénynövény díszíti a kedvelt pihenőhelyet. A mélyépítési munkarészeket érintően mintegy 15 000 négyzetméter pázsitfelületet újítottunk meg – vezetett körbe gondolatban a projektvezető.

ÁLLATPARKI ATTRAKCIÓ: ANDOK

Mint emlékeztetett: a 2015. évi szezon attrakciójaként épül ennek a programnak a részeként az Andok Világa az állatparkban. – Az állatkifutók felett egy kalandparkon körbesétálva nézhetjük meg Dél-Amerika néhány ismert állatának mindennapjait. Tapír, ormányos és pápaszemes medve, jaguár és kapucnis majom is lakója lesz a park ezen részének, s egy denevérházba is bepillanthatunk. Áprilisban még látványosabb részéhez érkezik az építkezés, s várhatóan a nyári szezon kezdetére nyílik meg az újabb vonzerő, a nemrégiben, egy külön projektben átadott Viktória-ház után.

[REKLAM]

SZEZONRA GYÓGYÁSZATI SZÁRNY

– Az Aquarius Élményfürdő új gyógyászati szárnyának építése során az építési engedély módosítása vált szükségessé, ezért húzódik a kivitelezés – jelezte a nehézségeket a projektvezető. – Kiderült ugyanis, hogy a meglévő épület eredeti alapozása és altalaja nem bírná el a bővítést, ezért alapozási szerkezetet kellett váltani. A Hotel Fürdőházban saját fürdőorvossal működő teljes gyógyászat átköltözik majd az új épületszárnyba, mely új eszközökkel, a teljes balneoterápiás kezelési palettát nyújtja majd. A most megszokott rendnek megfelelően, előjegyzéssel vehetik majd igénybe a nyíregyháziak a szolgáltatásokat a masszázstól a súly- és szénsavfürdőn át az ultrahangos, galvános kezelésekig, s csoportos, víz alatti gyógytornákig. Az élményrészleg is megújul, bővül: a szaunavilág friss eszközöket kap, és süllyesztett csobbanómedencét, míg a termálrészen váltófürdő, Kneipp-medencék és új gyógymedence is várja a felfrissülésre vágyókat, várhatóan a nyári szezon kezdetétől.

KATLAN:
MÁSOK MIATT MEGVALÓSÍTHATATLAN

– A Támogatási Szerződés részét képezte az egykori KISZ tábor területén található salakos pálya és a hozzá kapcsolódó épület megújítása „Katlan rekonstrukció és kiszolgáló épület” nevű, sporttevékenységet támogató projektelem néven. Ám az ingatlan tulajdoni és használati problémái miatt az önkormányzat kénytelen volt elállni ennek a megvalósításától. A felszabaduló forrás terhére a projektet átterveztették, s a sikeres egyeztetések eredményeként az új projektelemek megvalósítása 2015. májustól indulhat leghamarabb – tekintett előre dr. Podlovics Roland.

ÚJ ELEMEK A PROJEKTBEN

Az eredeti pályázat részeként megvalósuló elemek az alábbi építési és eszközbeszerzési tevékenységekkel egészülnek ki, melyek az attrakció környezetének továbbfejlesztését és az eredetileg tervezett szolgáltatások kiegészítését jelentik:
1. Igrice sétány és futópálya kialakítása
Ennek keretében kiépül a tó körüli sétány és a Blaha Lujza sétány összekötése, ezzel biztosítva a tavak körbejárhatóságát. Az új sétány a már kiépült napozóterasztól indul a Kemecsei út irányába, az Igrice patak mentén. A Zápor utca végén található hídon tér át a nyomvonal a patak másik oldalára, majd a patakkal azonos ív mentén halad tovább a Kemecsei útig, ahol korlátokkal elválasztva csatlakozik a Blaha Lujza sétány gyalogossétányához. A projektelem keretében az új sétányszakasz közvilágítása is kiépítésre kerül.
Sokan az erdőn keresztül futnak ki Sóstóra. Számukra igazi örömhír, hogy az új sétány mellett a Kemecsei úttól kezdődően új futópálya lesz, mely a csónakázótó körüli futópályához csatlakozik, ami az aktív pihenéshez nyújt magas színvonalú lehetőséget.
2. Sóstói játszópark kialakítása
Az Igrice csatorna keleti oldalán, a Csónak utca végében lévő közterületen játszópark születik. A terület keleti részén egy fenyőkből álló „kiserdő”, míg a nyugati részén lombhullatókból álló ligetes facsoport található. A jelenleg elhanyagolt közpark rekonstrukciójára kerül sor, új sétányrendszer épül ki utcabútorokkal, közvilágítással és térfigyelő rendszerrel.
A fő közlekedési útvonalként funkcionáló sétány a Csónak utcától a két tó közötti sétányhoz vezetve térkövezett burkolatot kap, míg a park egyéb sétányszakaszai gyöngykavics burkolatúak lesznek. Ezen attrakció megvalósításával egy régóta meglévő turisztikai igény kerül teljesítésre, magas színvonalú szórakozási és pihenési lehetőséget biztosítva a nyíregyháziak és a látogatók számára. Kiemelten szolgálja a 6–10 évesek hasznos szabadidő eltöltését egy biztonságos és szórakoztató környezetben.

SPORT ÉS KIKAPCSOLÓDÁS

A sétányok között kialakuló zöldfelületeken aktív pihenést célzó utcabútorok jelennek meg:
– multifunkciós sportpálya (kosárlabda-, futball- és kézilabdapálya egyben),
– tűzrakó helyek,
– pingpongasztalok,
– játszóvár kialakítása, igazodva a Blaha Lujza sétányon megépítetthez,
– életnagyságú kültéri társasjáték,
– fa piknikasztalok,
– egyedi épített napozóágyak.
Ezen új elemek szorosan kapcsolódnak a sóstói sziget környezetének megújításához, valamint az attrakcióként történő megismertetéséhez. A megújuló közpark mind a sportolni vágyók, mind a családok számára kikapcsolódást jelent, de azok számára is ideális, akik csak szeretnének kiszabadulni a városból.
3. Sóstói sziget és híd rekonstrukciója
Az új projektelem keretében a tó körüli sétát komfortosabbá téve megújul a sóstói sziget és a híd is. A sziget a sóstói parkrendszer különleges, egyedi eleme, melynek a „szárazfölddel” való összeköttetését biztosító híd faburkolata elhasznált, hiányos, a sziget sétányai és növényzete leromlott állapotúak.
A sziget rekonstrukciójának keretében megújulnak a sétányok, új utcabútorok, s kandeláberek elhelyezésével. Ennek részeként a meglévő szegélyek korrekciójával járó, a meglévő sétány nyomvonalával megegyező új sétányok is megjelennek. A külső sétánykör térburkolatot kap, míg a belső körív és a csatlakozó sétányrészek az eredeti gyöngykavicsos sétányok maradnak, a sziget természetes hangulatának megőrzése érdekében. A kandeláberek a tó körül találhatóakkal megegyező kialakításúak lesznek. A rekonstrukció során a növényfelület mérete és az állomány összetétele nem csökken.
4. Csónakház rekonstrukciója, elektromos motorcsónakok
A projektelem keretében megújulnak a csónakház és a hozzá kapcsolódó épületek, műtárgyak. A csónakázótavon a kor színvonalának megfelelő 5 elektromos csónak is feltűnik majd, az ezek szállításához szükséges jármű beszerzésével.
A csónakok elektromos hajtásúak, ennek köszönhetően hangtalanul üzemelnek és minimális (kb. 5-6 km/óra) sebesség elérésére képesek. A gyermekes családok számára külön attrakció, hogy a gyermekek szülői felügyelet mellett irányíthatják is a csónakot, „hajóskapitányt” játszva.
5. Állatparki hűtő, fagyasztókamra-rendszer és takarmánykonyha kiépítése
A kiemelt turisztikai projekt részeként az egyik attrakció az Andok Világa címet viselő projektelem, amely az állatparkban valósul meg. Az üzemeltetési feltételek javítása érdekében a felszabaduló forrás terhére érkezik egy 16 négyzetméteres mélyhűtő kamra, egy 22,4 négyzetméteres normál hűtőkamra és egy 22,56 négyzetméteres nagy hűtőkamra, valamint a kiszolgáló épületében takarmánykonyha felszerelési tárgyak is segítik a működtetést.
6. Mobil medenceliftek, mobil vízi csúszda és billegő
A kiemelt turisztikai projekt részeként az egyik attrakció az „egyedi gyógyászati profil kialakítása az Élményfürdőben” címet viselő elem, amely az Aquarius Élményfürdőben valósul meg. A felszabaduló forrás terhére 3 mobil medenceliftet építenek be a mozgáskorlátozott emberek szolgáltatáshoz való hozzáférésének elősegítése érdekében. Ezen felül a kör alakú gyermekmedencébe mobil vízi csúszda és billegő kerül.

VANDÁLOK KÖZPARKJAINKBAN

Évek óta visszatérő probléma, hogy a sóstói közparkokban vandálok megrongálják a lámpatesteket, a padokat és a szemetesszelencéket a helyükről kitépik, a tavakba dobálják azokat. Sajnos a megújított közparkokat sem kímélték a hétvégén, az erejüket fitogtató rombolók megrongálták a Tófürdő és a csónakázótó közötti sétány lámpáit.

KAMERARENDSZER IS SEGÍT MAJD

A központi parkban és a tó körüli sétányon az eredeti tervek szerint kamerarendszert telepítenek, a kamerák központi szervere az Aquarius Élményfürdő épületében lesz. Az élményfürdő építési munkái abba a stádiumba kerültek, hogy a kamerák felhelyezése és élesítése az elkövetkezendő hetekben megtörténik. Az önkormányzat bízik abban, hogy a kamerarendszer kiépítése visszaszorítja a vandalizmust a sóstói közparkokban.

MILLIÓS KÁROK VÁROSSZERTE

A nem egyszeri esemény kapcsán megkerestük a NYÍRVV Nonprofit Kft.-t, számukra milyen problémát jelent a város közterületein zajló vandalizmus. – Éves szinten a városüzemeltetési feladatok ellátása során a vandálok okozta károk helyreállítására kb. 8 millió forint összeget fordít társaságunk. Ezek a problémák a városüzemeltetés számos területén jelentkeznek heti rendszerességgel. Hétfőnként szembesülünk a legtöbb kárral, a hétvégi „mulatozások” eredményeként, leginkább a szórakozóhelyek környékén. A leginkább érintett területek a játszóterek, szelencék, padok, közlekedési táblák, buszmegállók üvegtáblái, közvilágítási lámpák. A helyreállításra felhasznált összegből a város számos pontján tudnánk új utat, járdát, parkot kialakítani. Például épülhetne a városban ebből a pénzből 400 méter új járdaszakasz, 105 méter útszakasz vagy akár egy új, 5300 négyzetméter felületű park is – mondta el Dicső Péter, a NYÍRVV Kft. Út- és Közterület-kezelési csoportvezetője.