Új EKG-készülék a kardiológián – Könnyebben feltárják a rejtett ritmuszavarokat

Holter EKG-készülékkel bővült a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Kardiológiai Osztályának műszerparkja, az új eszközt a Hübner-H Kft. támogatásából vásárolta meg az intézmény. A műszer segítségével a rejtett ritmuszavarokat is könnyebben feltárják majd ezentúl a szakemberek.

Egy új Holter EKG-készülék segíti ezentúl az orvosok munkáját a Nyíregyházi Jósa András Tagkórházban. Hosszú évekre nyúlik vissza a Hübner-H Kft. és az intézmény jó kapcsolata, évről évre támogatják a kórház működését. Dobi József, a cég gazdasági igazgatója azt is elárulta, már a pénzügyi terveket is úgy készítik el, hogy minden évben forrást biztosítanak a társadalmi felelősségvállalás finanszírozására.

Segítik a segítőket

Az ügyvezető igazgató pedig kiemelte, örül, hogy újra tudtak segíteni a kórháznak.

Összehasonlítva a német egészségügyi rendszerrel, nyilvánvaló, hogy van olyan pontja a magyar rendszernek, ahol még fejlődési lehetőségek vannak, ez feltűnik egy Magyarországon élő német cég vezetőjének. Próbálunk olyan intézményeknek segíteni az oktatás, kultúra, sport, egészségügy területén, akik aztán a mi dolgozóink családjait oktatják, gyógyítják és segítik. 12 éve jó a kapcsolatunk a kórházzal, már az előző igazgatóval is, és az együttműködés Szűcs Attilával is folytatódott” – nyilatkozta Ingo Heerdt.

Előrelépés a diagnosztikában

Mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátás szempontjából fontos eszközt vásárolt a kórház a vállalat felajánlásából. Az intézmény közös döntése volt a Holter EKG-készülék beszerzése, amely egy nagy előrelépést jelent a diagnosztikában. Ez a készülék a kardiológiai rutin fontos része, a betegek diagnózisának minél gyorsabb felállításában segíti az osztály mindennapi munkáját.

Ez a készülék az EKG folyamatos rögzítésére alkalmas, úgy is, hogy a beteg közben haza tud menni. A készülék legalább 24 órán keresztül tudja rögzíteni az EKG, az elektromos szívtevékenység minden pillanatát és így olyan ritmuszavarokat is ki tudunk deríteni, ami a rutin EKG készítéskor nem látszik, hiszen az kevesebb mint egy perc alatt lezajlik és a ritmuszavarok hajlamosak elszórtan jelentkezni, viszont nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen ritmuszavara van a betegnek, az mennyire függ össze a panaszokkal. Ez alapján lehet csak megfelelően kezelni a ritmuszavarokat” – nyilatkozta dr. Kőszegi Zsolt, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Kardiológiai Osztályának főorvosa.

Lépést tartani az innovációval

Az innováció az egészségügy területén az egyik leggyorsabb a világon, így szinte lehetetlen lépést tartani vele – mondta a sajtótájékoztatón dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója. A kardiológia olyan terület, ahol igen magas a gép és műszerek aránya, így a fejlődés követése elengedhetetlen.

Mind a szakmának, mind az intézménynek követni kell ezt a fejlődést és reagálni kell rá. Igyekszünk mi is itt, az intézményünkben mindig a lehető legmodernebb, legújabb eszközöket beszerezni. Az innováció is nagyon gyors és az összegek is horribilisek, ma már ez teljesen rutin, hogy egy-egy gép, egy készülék 100 milliós nagyságrendű értéket jelent. Egy kardiológiai, szívkatéterezésre alkalmas labor felszerelése, egy szívultrahang 40–50 millió forint. Nyilvánvalóan ezek nagyon modern gépek, modern fejlesztések, nekünk kell megtalálni azokat a lehetőségeket, hogy ezeket az új és modern készülékeket idehozzuk az intézményekbe. Szerencsére intézményünk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház magas szakmai színvonalú gép- és műszerparkkal rendelkezik” – mondta dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója.

A 24 órában rögzített adatokat egy számítógép elemzi majd, viszont a megfelelő szakemberre is szükség van a pontos diagnózis felállításához. Dr. Szűcs Attila főigazgató kiemelte, az intézménykomplexumhoz tartozó kórházak technikai felszereltsége magas szintű és a hozzá tartozó humán erőforrás is folyamatosan biztosított.

Egyre több a beteg

Magyarországon a kardiovaszkuláris megbetegedések és az azok okozta halálesetek száma igen magas, az egyik vezető probléma – ezt itt helyben a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház Kardiológiai Osztályának vezető főorvosa is így látja.

Az ismert rizikótényezők az olyan társbetegségek, mint a magas vérnyomás és cukorbetegség, illetve a magas vérzsírszint, de a dohányzás nagyon nagy szerepet játszik és az egészséges életmód hiánya, mozgásszegény életmód például kifejezett rizikótényező. A magasabb esetszámokban azért az is szerepel, hogy a diagnosztikus teljesítőképességünk több beteget is kiszűr, mint korábban. Lehet, hogy korábban nem mindenki jutott el kardiológiai vizsgálatra és úgy kapott egy olyan infarktust, amin nem lehetett segíteni. Most az infarktusellátó rendszer az egész országban jól működik, ezt világviszonylatban történő összehasonlítás alapján is mondhatjuk, hiszen minden mellkasi fájdalom, tehát infarktusgyanú esetén a beteg, ha szükséges, szívkatéteres ellátásban részesül egy órán belül” – tette hozzá dr. Kőszegi Zsolt osztályvezető főorvos.

A kardiológiai osztályon az ambuláns betegszám eléri az évi 9 ezer főt és több ezer szívkatéterezést végeznek, így a különböző eszközök és új gépek beszerzése elengedhetetlen a páciensek pontos diagnosztizálása érdekében. A Hübner-H Kft. a mostani támogatásával több mint kétmillió forinttal segítette a kórházat. Szeptember utolsó vasárnapja hosszú évek óta a szív világnapja, ekkor a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságára, illetve a prevencióra hívják fel a szakemberek a figyelmet. Nyíregyházán is többéves hagyomány, hogy a világnap közeledtével ingyenes szűrésekkel és tanácsadással várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

Hübner adomány a kórháznak 20230904