Új bankjegyek jönnek Magyarországon - Lezárul egy korszak

Lezárul egy időszak és új időszámítás indul február 1-jén, pénteken. Ekkor kerül piacra ugyanis a megújított, a korábbinál nehezebben hamisítható ötszáz forintos. Ezzel lényegében lezárul a forintbankjegyek 2014-ben - az új tízezres bemutatásával - elindított bankjegycsere.

Mi lesz az új ötszázason?

Az új - Pálinkás György grafikusművész által tervezett - ötszázas annyiban megegyezik a régivel, hogy az első oldalán II. Rákóczi Ferenc portréja, a hátsón pedig a sárospataki vár látható. Ugyanakkor új biztonsági elemeket kapott a bankjegy, ezek között vannak olyanok, amelyek segédeszközök nélkül is bárki számára elárulják, hogy valódi a bankjegy. Ezek következők:

A nyomtatott portré tükörképét ábrázoló vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett elhelyezkedő, vízszintes 500 értékjelzéssel. A régi ötszázason lévőhöz képest markánsabb hologramot kapott az új ötszázas, a bankjegy bal szélén található hologramfólián II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható. Az új ötszázason a számmal és betűvel írt értékjelzések jobban tapinthatóak.

Emellett a bankjegy előoldalának közepén mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázoló motívum, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

napi.hu