Tűzoltóautókat adományozott a Katolikus Karitász kárpátaljai településeknek

A Katolikus Karitász célja a legszegényebbek közvetlen segítése mellett az óvodák, iskolák, ingyenkonyhák és kórházak támogatása, hogy a háború következtében kiszolgáltatott helyzetbe került intézmények zavartalanul működhessenek, létfontosságú feladataikat továbbra is elláthassák. Március elején a segélyszervezet három tűzoltóautó adományozásával támogatta meg a kárpátaljaiakat.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a lakosság fokozatosan visszatért a fatüzelésre, így a korszerű tűzoltóautók most még nagyobb támogatást jelentenek. Az adományozás a segélyszervezet németországi nagykövetének segítségével valósulhatott meg. A három tűzoltóautó közül kettő a Kárpátaljai Katasztrófavédelem Ungvári Igazgatóságára került: az egyik mentésekkel szükséges speciális eszközökkel van ellátva, míg a másik vegyi katasztrófák esetén az ipari szennyeződések elhárításánál tud segédkezni.

A harmadik tűzoltóautó átadására ünnepélyes keretek között került sor Visken a polgármesteri hivatal előtt. Az átadón Jaroszlav Hajovics, a város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, és háláját fejezte ki az adományozóknak hogy a korábbi, 2018-as tűzoltóautó-adománynak most megérkezett a párja.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az átadón kiemelte: “Most ebben a nehéz időben is ki akarjuk fejezni, hogy együttérzünk önökkel, és önök mellett állunk. Azt kívánjuk, hogy erre az autóra ne legyen sokszor szükség, de ha mégis, akkor életet és javakat tudjon menteni. Az Úr áldása kísérje önöket!”

Az átadón felszólalt Klaus Höhn, a Katolikus Karitász németországi jószolgálati nagykövete is, akinek segítségével az adományozás létrejöhetett: “Ez nap nagyon fontos számomra, mert egy hiánypótló adományt adhatunk át. Polgármester úr gyakran mondta nekem, hogy az itteni tűzoltóautónak szüksége van egy testvérre, és mi most ezt a testvért hoztuk el. Nagy erőkkel dolgoztunk azon, hogy ez a tűzoltóautó, amilyen hamar csak lehet, ide jöhessen. Szeretnék mindazoknak köszönetet mondani, akik segédkeztek abban, hogy ez az autó ide kerülhetett. Tiszta szívemből kívánom, hogy sokat gyakorolhassanak ezen a tűzoltóautón, de kevés bevetésben legyen részük. Mindenekelőtt azt kívánom, hogy épségben teljesítsenek szolgálatot a tűzoltóautón dolgozók, Isten óvja Ukrajnát!”

A Visk városának adományozott tűzoltóautó egy négykerék hajtásos, nagy víztartályos kocsi, amely a több mint negyven éve szolgálatban lévőt fogja leváltani. A korszerű autó speciális meghajtásának köszönhetően könnyebben és gyorsabban tud majd mentési helyszíneket megközelíteni. A kárpátaljai szükségleteket megtapasztalva és felmérve a Katolikus Karitász további tűzoltóautók beszerzését és adományozását tervezi a közeljövőben.

Aki csatlakozni szeretne a segítő összefogáshoz, a 1356-os adományvonal hívásával 500 forinttal segíthet, vagy online adományozással juttathatja el támogatását a karitasz.hu oldalon.

Kapcsolódó galéria

Tűzoltóautókat adományozott a Katolikus Karitász kárpátaljai településeknek