Turisztikai sikerek 2022-ben – Több napos elfoglaltságot ígér Nyíregyháza a vendégeknek

Eredményes évet zárt 2022-ben Nyíregyháza a turizmus szempontjából. Nem csak a vendégéjszaka számokban mutatkozott meg a siker, Magyarország egyik vezető turisztikai szaklapjának versenyén a legjobb turisztikai szervezet díját a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. hozhatta haza. Ezzel is elismerve a helyi attrakciókat, illetve az azokra épülő marketingtevékenységet.

Két frekventált helyszínen, a Kossuth téren és az állatkert előtt is egy-egy turisztikai információs központ segíti a Nyíregyházára látogatókat. Az itt dolgozó szakemberek minden fontos információt tudnak, amelyek segíthetik a turisták tartalmas időtöltését, tájékoztatják őket az aktuális programokról, szálláshelyekről, a helyi vendéglátásról, de akár az orvosi ellátás legközelebbi helyszínéről is. Öten, a nyári időszakban pedig hatan dolgoznak. De nem csak a turisták segítése a feladatuk, a város marketingtevékenységét is ők végzik. Ezt díjazta tavaly Az utazó magazin, ami egy nagyon régóta működő, Magyarország egyik vezető turisztikai szakmai lapja. Minden évben díjazzák a legjobb turisztikai szolgáltatókat, most 30 kategóriában hirdették meg a versenyt és a legjobb turisztikai szervezet díját a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. hozhatta haza.

Rangos elismerés

A turizmus területén kifejtett marketing tevékenységek alapján ítélték a nyíregyházi szervezetnek a díjat, akik folyamatosan jelen vannak külföldi és belföldi piacon is, illetve ezt kommunikálják is – nyilatkozta az ügyvezető Furkóné Szabó Marianna. A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársai rendszeresen küldenek beszámolókat, hogy a helyi turizmusban éppen mi történik, így Az utazó magazinhoz és egyéb szakmai forrásokhoz is eljuttatják az információkat. A megyeszékhely ennek köszönhetően is lehet mindig jelen az országos sajtóban is a különböző rendezvényekkel vagy az új attrakcióival.

Látják az attrakciófejlesztéseket, látják a turizmusfejlesztést, látják a marketingmunkát és azt gondolom, hogy ebben a díjban nem csak a mi marketingtevékenységünk, hanem a városnak az elmúlt évek tudatos és folyamatos turizmusfejlesztései is benne vannak .Ez egy új lendületet ad a munkához, lelkesít és biztat bennünket, hogy jó úton haladunk és próbáljunk még többet megtenni azokért az eredményekért, amelyek ehhez a díjhoz vezettek. A számok igazolnak vissza, hiszen az elmúlt tíz évben Nyíregyházán több mint duplájára nőtt a vendégéjszakák száma és az elmúlt évben is húsz százalékos növekedés volt tapasztalható az azt megelőző évhez képest. Ez az országos tizenegy százalékos átlag fölött van, illetve már a tavalyi évben a belföldi vendégéjszakákat tekintve meghaladtuk a pandémia előtti időszakot is – tette hozzá az ügyvezető.

A turisták lehetőségi

A Nyíregyházi Állatpark, a sóstói fürdők, a belvárosi kulturális negyed, templomok, a szecessziós és műemlék védelmű épületek, a látványos szökőkútpark és a virágos közterületek – ezek mind olyan dolgok, amelyek Nyíregyházára csalogatják a turistákat. Ez pedig már a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház a nyíregyházi Kossuth téren. A város turizmusának egyik fontos eleme a belvárosi templom, ahol 2021-ben egy kilátót alakítottak ki az egyik toronyban, majd tavaly előtt decemberben átadták az érdeklődők számára. Az ingyenes látogatható attrakció minden nap reggel 9 órától délután 5 óráig fogadja a látogatókat, természetesen csak akkor lehet felsétálni, amikor épp nincs mise a templomban. Ha felmászunk 94 lépcsőfokot, 28 méter magasból tekinthetjük meg a belvárost és a környékét.

Országos Tourinform Találkozó

Tavaly nyáron Nyíregyházán tartották a kétnapos Országos Tourinform Találkozót, ahol a város turisztikai fejlődéséről dr. Kovács Ferenc számolt be a résztvevőknek. A megyeszékhely nagy hangsúlyt fektet a sport és a kulturális turizmusra, de a vendégéjszaka számok is jelentős emelkedést mutatnak. A megyeszékhelyen tíz év alatt több mint 50 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, új hotelek épültek, illetve már meglévő szálláshelyek újultak meg. A turisztikai attrakciók közül a Nyíregyházi Állatparkot emelte ki elsőként Dr. Kovács Ferenc. A fejlesztés itt is folyamatos és többször Európa legjobb állatkertje címet is megkapta. Most egy Európa-szinten új beruházás zajlik, épül a Jégkorszak interaktív bemutató. Sóstó másik kedvelt helyszíne a fürdők, ahol szintén komoly fejlesztések történtek, a nemzeti tanúsító védjegyrendszer szerint ötcsillagos minősítésű az élmény-, a parkfürdő és a fürdőgyógyászat is. A Sóstói Múzeumfalu szerepe is jelentős, évente több gasztrorendezvényt szerveznek a szabadtéri skanzenben, ezeknek több ezres a látogatottsága, a kétnapos disznótoros fesztiválon például több 25 ezer volt a vendégek száma.

Az országos trend mellett talán helyi sajátosság, hogy a sport és a kulturális turizmus irányába is szemmel láthatóan elmozdultunk. A sportban öt éve szervezünk rally versenyeket, ami európai bajnoki futamot jelent. Ez novemberben van, ami szerencsés időpont, mert a hotelekért nem tülekednek, de nálunk ekkor is tele van minden Nyíregyházán 4-5 éjszakára. Kerékpáros versenyeink is vannak, a kerékpározásnak pedig amúgy is jelentős szerepe van a városban, ez az ökoturizmus irányába is előre visz, meg Tokaj irányába is, hiszen most már öt éve, hogy átadtuk a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárutat.” – mondta a nyári találkozón dr. Kovács Ferenc.

Emellett viszont a belterületi kerékpárút-hálózat is igen jelentős Nyíregyházán. A kultúra szempontjából is szemmel látható fejlesztések történtek a megyeszékhelyen az elmúlt években, kialakult a Belvárosi Kulturális Negyed. Ennek első lépése volt, hogy felújították a Szabadtéri Színpadot, tavaly elkészült a Szindbád Színháztörténeti Múzeum, amely szintén különleges élményt biztosít a Nyíregyházára látogatóknak. A várostörténeti kiállításnak ad helyet a megújított Kállay Ház, is ahova átköltözött a Kállay Gyűjtemény. A jelenleg felújítás miatt zárva tartó Jósa András Múzeumban az elmúlt években több olyan kiállítás nyílt, amelynek 40 ezer fölötti volt a látogatottsága. A közterületi látványosságok is hangsúlyt kaptak az elmúlt időszakban, hang és fényjátékkal kiegészített, egyedülálló szökőkutat építettek Sóstón, a Bujtosi városligetben pedig egy szelfire csábító, fából készült városfeliratot helyeztek ki. Nyíregyháza így tehát számtalan lehetőséget kínál az ideérkezőknek, több napon keresztül is aktív kikapcsolódásra készülhetnek a városba látogatók.

Év szállása

Tizedik éve méreti meg magát a turisztikai ágazat a Szallas.hu által alapított Év Szállása versenyen. A vendégek és a szakmai zsűri idén közel 15 ezer szálláshely, 500 település és 7300 attrakció közül választotta ki a legjobbakat. A versenyen ezúttal két nyíregyházi hotel is dobogós lett: a 4 és 5 csillagos hotelek kategóriájában, 70 szoba alatt az első helyen a Sziget Hotel, a második helyen pedig a Pangea Hotel tündököl. 2021 október végén pedig utazási, turisztikai magazinok és blogok szerkesztőit látta vendégül a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. egy study tour keretében. A pályázati forrásból megvalósult tanulmányi utazás célja az volt, hogy az újságírók megismerhessék, és a jó hírét vigyék az egyre szebb és élhetőbb megyeszékhelynek, ahol számos egyedülálló, országosan is híres és elismert attrakció várja a látogatókat.

Több tízezer vendégéjszaka

Tavaly decemberben a Megyeháza adott otthont a Nyíri Mezőség Turisztikai Kiállítás és Roadshow nyitórendezvényének. Itt tartott előadást a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója, aki számokban mutatta be a térség eredményeit. A Tokaj–Nyíregyháza turisztikai térségben 2022 első 11 hónapjában több mint 400 ezer vendég közel kétmillió vendégéjszakát töltött, ez 21,4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatait. A nyári hónapok voltak a legforgalmasabb időszakok, az éves vendégforgalom 78 százalékát hazai turisták adták.

Nyíregyházán 2022. november végéig 149 ezer vendég 406 ezer vendégéjszakát regisztrált, ez a térség vendégforgalmának 42 százaléka. A szálláshelyek árbevétele 5,2 milliárd forint volt, ebből 3,1 milliárd volt a szállásdíj-bevétel. Egy szoba átlagára 21 500 forint fölött alakult. Ami a jövőt illeti, az elmúlt időszak során jelentősen változtak és ma is mondhatjuk, hogy dinamikusan változnak a turizmusban az utazási szokások, ezt némileg befolyásolta az elmúlt időszakban a háború, ugyanakkor a korábbi elemzéseink, tapasztalataink, a rendelkezésünkre álló előfoglalási adatok és a gazdasági folyamatok alapján az MTÜ mindig elkészíti azokat a trendeket, amelyeket jósol erre az évre. Bár már csak két hét van hátra ebben az évben, de mégis azt gondolhatjuk, hogy ez prognózis, azt tippeljük, gondoljuk és becsüljük, hogy 37 millió körül lesz a vendégéjszakák száma ebben az évben. Ezt kontextusba helyezve azt jelenti, hogy a tavalyi évben 29 millió volt, a rekordévnek számító 2019-ben 42 millió volt, ezek alapján úgy gondolom, hogy jó számokat mutatni ebben a tekintetben” – mondta előadásában Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója.