Tudományos ankét a szennyvíztisztításról Nyíregyházán

2015 augusztusában indult el az a projekt a Nyíregyházi Főiskolán, amelynek során a kutatók olyan módszereket dolgoznak ki, amelyek segítségével kivonhatóak lesznek a szennyvizekből az ember miatt belekerült gyógyszermaradványok. Ezek a többségében gyulladás- és fájdalomcsillapító kemikáliák veszélyes anyagok, amelyek az ivóvízbázist is veszélyeztetik, hiszen a szennyvizekből a szennyvíziszapba, majd a komposztba kerülnek. A Nyíregyházi Főiskola kutató-oktatói közel 220 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósítják meg a négy hónapon át tartó projektet, amelynek legfőbb célja a gyógyszermaradványok csökkentése a szennyvízben.

 

Ártalmatlanító baktériumok

 

Dr. Balázsy Sándor, a pályázat szakmai vezetője arról számolt be a Nyíregyházi Televízió Híradójának, egyes mikrobiológiai technikákkal hogyan lehet a gyógyszertartalmat minimalizálni, egy meghatározott, minimális szintre csökkenteni, amely a környezetre már kevésbé jelent veszélyt.

 

Víz, víz...

 

Az idén 70 éves ENSZ 2030-ig kiemelten foglalkozik az emberiség számára nélkülözhetetlen vízzel, annak szerepével és védelmével. A pályázat során a kutatóknak nagy segítséget nyújtanak a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. szakemberei, hiszen a szolgáltató már korábban is kapcsolatba került hasonló vizsgálatokkal. A kutatások kétharmada már befejeződött, értékelésük folyamatos. November végére az eddigi eredményekből következtetni tudnak a szakemberek arra, hogy azok a baktériumtörzsek, amelyeket használtak, mennyire eredményesen tüntetik el a gyógyszermaradványokat a szennyvizekből. A projektből így szinte az egész társadalom profitálhat.

 

...tiszta víz

 

Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Főiskola általános rektorhelyettese azt mondta, nemcsak a felsőoktatási intézmény, hanem a közreműködők és a város is jól járhat a kutatás eredményeivel. A rektorhelyettes hozzátette, a projekt kulcsszavai „a víz, a szennyvíz és a fenntarthatóság”, hiszen nem ismerünk víz nélküli életformát. Dr. Kiss Ferenc kiemelte, a projekt lényege, hogy hogyan oldható meg az, hogy minél kevesebb legyen a szennyezett víz, ha pedig van ilyen, akkor ezt hogyan kell kezelni annak érdekében, hogy úgy kerüljön vissza a természetes vizekbe, hogy ne károsítsa tovább azokat.

A november végéig tartó program lehetőséget teremt a kutatóknak arra, hogy felkészüljenek, hogy a jövőben külföldi partnerekkel is együttműködve fejlesszék tovább eddigi eredményeiket.

M. E.