Tudod, hogy szeretlek – Ferenczik Adrienne új regénye az Ünnepi Könyvhéten

A 94. Ünnepi Könyvhét keretein belül mutatta be Tudod, hogy szeretlek című regényét Ferenczik Adrienne a Móricz Zsigmond Megyei Városi Könyvtár kamaratermében. Egy bántalmazó házasság megrendítő történetéről szól a kötet, melyet az írónő Kovácsné Dibáczy Zsuzsa pszichológussal elemzett a szombati eseményen.

A 2010-es évek elején a Nyíregyházi Televízióban Ferenczik Adrienne riportmagazinjának, a Mesél a Híradónak egy adása adta az ihletet az írónő Tudod, hogy szeretlek című regényéhez.  Olyan édesanyákkal készített interjút, akik mindenüket hátrahagyva, gyermekeikkel együtt titokban megszöktek otthonról, mert a férjük bántalmazta őket. A riportban a miértekre kereste a választ. Az egyik interjúalanyától pedig ezekre a kérdésekre olyan feleleteket kapott, amelyek érthetővé tették, mit miért tett. Már ekkor arra gondolt, hogy egyszer írhatna egy olyan regényt, amely egy a házasságában bántalmazott nőről szól. Azóta tíz év telt el, és elkészült a kötet. Egy fiatal nő vallomása, aki másfél éves kislányával elmenekül otthonról a mindennapos agresszivitás elől.  

Tudod, hogy szeretlek – A regény által megérthetjük a bántalmazott nőkben zajló lelki folyamatok hátterét

– Ezt a könyvet egyrészt ajánlanám azoknak, akik ilyen élethelyzetben vannak, tehát bántalmazó házasságban vagy kapcsolatban élnek. Úgy gondolom, hogy talán nekik erőt adhat ez a történet. De ajánlom azoknak is, akik nincsenek ilyen élethelyzetben, de szeretnék megérteni azt, hogy ezek a nők, hogy kerültek ilyen élethelyzetbe, miért maradtak ilyen sokáig a bántalmazó házasságban, mi az oka, hogy újra és újra egy-egy bántalmazás után megbocsátanak férjüknek, és mi az a pont, amikor úgy döntenek, hogy itt a vége, és elmenekülnek otthonról. Úgy gondolom, hogy ebből a regényből ezt a lelki folyamatot meg lehet érteni – mondta el a szombati kötetbemutatón Ferenczik Adrienne, író.

Tudod, hogy szeretlek című regényében Ferenczik Adrienne, akárcsak eddig megjelent Napfényes Riviéra, Incognito és Hepi Börszdéj című könyveiben, a párkapcsolat örök rejtélyeit kutatja. Az írónő nyíregyházi kötődéseit sosem feledte, szívesen tér vissza a városba, a szombati kötetbemutatón pedig azt is elmondta, kifejezetten örül, hogy a Móricz Zsigmond Könyvtárban mutathatja be új regényét, hiszen itt már van egy olyan kialakult olvasóbázisa, akik visszavárják, és keresik az alkalmat, hogy találkozhassanak vele.

Fontos a személyes találkozás

– Én nagyon szeretek találkozni az olvasókkal, szerintem ez egy kicsit olyan, mint a színészeknek a taps. Érdekes, hogy ez a televízióban nem nagyon történik meg egy-egy műsor után, ha csak az embert meg nem állítják az utcán. És persze az írót sem állítják meg az utcán, hiszen sokszor nem is tudják, hogy ki van egy-egy könyv mögött. Erre jók az író-olvasó találkozók és a könyvbemutatók, ilyenkor találkozhat egymással a szerző és az olvasó – tette hozzá Ferenczik Adrienne.

A 94. Ünnepi Könyvhéten a Móricz Zsigmond Megyei Városi Könyvtár kamaratermében tartott kötetbemutatón az írónő beszélgetőtársa Kovácsné Dibáczy Zsuzsa pszichológus volt, akivel most a bántalmazás dinamikáját és a függés folyamatának kialakulását elemezték. A szombati alkalom dedikálással ért véget.