Trafiboxok és VÉDA kapuk – A gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka

A vármegyében három trafibox és hat darab VÉDA kapu ellenőrzi az autósokat. Erre azért is van szükség, mert még mindig a gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka.

Már három trafibox működik Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében: Nyíregyházán, Újfehértón és Leveleken. A napi 24 órában is működőképes eszközökhöz nincs szükség rendőri jelenlétre, valamint nem csak a gyorshajtást képesek ellenőrizni hanem a biztonsági öv használatát is, illetve azokat az autókat is rögzíti, amelyek piros jelzésen haladnak át. A legutóbbi, szeptemberben élesített trafiboxra azért volt a szükség, mert a korábbi vizsgálatok alapján azon a helyszínen 16 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt két év alatt. A nyíregyházi, Szegfű utcai trafibox már olyan autót is rögzített, ami 143 km/h órás sebességgel közlekedett a belterületi útszakaszon.

Trafiboxok és VÉDA kapuk

A trafiboxokat mindig olyan helyeken alkalmazza a rendőrség, ahol több ezres vagy tízezres a napi autós forgalom, valamint gyakoriak a balesetek, ezt a korábbi statisztikára alapozzák. A rendőrségi adatokból pedig az is kiderül, a gyorshajtás még mindig a vezető baleseti okok között szerepel, ezért is próbálja minél több helyszínen ellenőrizni a szabályok betartását a hatóság. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében hat darab VÉDA kapu is működik: az M3-as autópálya nyíregyházi pihenőjénél, Mátészalkán, Nyíregyháza belterületén pedig a 41-es főútvonalon és a 4-es számú főútvonalon, a László és Pazonyi úton. A rendőrség mozgó civil autókból is rendszeresen, napi szinten méri a sebességet, ilyen autókra pedig akár a fix kamerák közelében is lehet számítani.

Döbbenetes eredmény

Egy nyári rendőrségi ROADPOL SPEED akciónak is döbbenetes eredménye lett – írta a police.hu. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (ROADPOL) éves ellenőrzési terve alapján 2023. augusztus 7. és 13. között tartott akciót a rendőrség. Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan a megengedett sebességet túllépő járművezetőket szűrték ki. Az ellenőrzés ideje alatt a sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 19 320 esetben intézkedtek a rendőrök. Leállítás során 6 663 intézkedés volt, leállítás nélkül 12 657 jogsértést rögzítettek az egyenruhások. A gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik legfőbb oka. A rendőrség azt kéri a járművezetőktől, hogy az év valamennyi napján tartsák be a szabályokat – olvasható a hatóság honlapján.

A témával korábban részletesen is foglalkoztunk: https://www.nyiregyhaza.hu/post/atfogo-kozuti-ellenorzes-dronok-civil-autok-es-terfigyelo-kamerak-segitik-a-rendorseget-2022-02-25