Továbbra is letartóztatásban maradnak az emberkereskedelemmel gyanúsított férfiak
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. október 22.-én bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette és kitartottság bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban 2020. január 25.-ig meghosszabbította a hat férfi letartóztatását.

Az ügyészség indítványa szerint a gyanúsítottak olyan bűnszervezetet hoztak létre és irányítottak, amely 2015-től Magyarországról szervezetten szállított külföldre – kiszolgáltatott helyzetű, szerény anyagi körülmények között élő, és tőlük anyagi függőségben lévő – magyar nőket azért, hogy prostitúciós munkát végeztessenek velük. A gyanúsítottak a feladatokat megosztották egymás között, egyesek a nehéz sorsú nők felkutatását, beszervezését, mások Németországba szállításukat, illetve ottani munkavégzésük felügyeletét ellenőrizték. A férfiak legkevesebb 28 fiatal nőt gyakran testi bántalmazással fenyegetve kényszerítettek arra, hogy napi 10-16 órában pénzért, idegen férfiaknak szexuális szolgáltatást nyújtsanak. Az így szerzett bevétel felét a gyanúsítottak a nőktől elvették, egymás között elosztották, amiből luxus életszínvonalat biztosítottak maguknak.

A bíróság 2019. április 25.-én rendelte el a gyanúsítottak letartóztatását.  A kiemelkedően súlyos bűncselekmény alapos gyanúja miatt a bíróság szerint továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén megszöknének vagy elrejtőznének a hatóságok elől, a még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásával, vagy más módon a bizonyítás további menetét megnehezítenék, vagy tovább folytatnák tevékenységüket, ezért a letartóztatásukat meghosszabbította.

A bíróság végzését az ügyész és két gyanúsított tudomásul vette, így az velük szemben véglegessé vált, míg a többi gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék