Tovább zöldül Nyíregyháza, folytatódik a polgármesteri fásítási program
Fotó: Szarka Lajos

Hétfőn a Bujtosi Városligetbe ültettek előnevelt facsemetéket, melyeket a kereskedelmi és iparkamara biztosított. Az elmúlt 10 évben több mint 300.000 négyzetméter zöldfelületi fejlesztés valósult meg, mely során több mint 130 ezer fát és 115 ezer cserjét ültettek el.

2 db örökzöld tölgyet, 3 db kínai mamutfenyőt és 2 db kaukázusi szárnyasdiót ültettek a Bujtosi Városliget kosárlabdapálya mögötti területen. Az önkormányzat kiemelt célkitűzése a zöldgondolkodás, a parkok, terek fejlesztése. Az ültetésen dr. Kovács Ferenc polgármester úgy fogalmazott, ez már talán a sokezredik fa, melyet ültettek, de a lakosság részéről érkezett ötleteket figyelembe véve tovább kell folytatni a programot. Ennek az „Ültess egy fát a holnapért” pályázat is része, mely során a lakosság, vagy az önkormányzati fenntartású intézmények is igényelhetnek díszfát, díszcserjét. A zöldfelület-fejlesztések a környezettudatos, a természetet óvó magatartást erősítik.

Mérik a levegő minőségét

„Igazából az egész fejlesztési programunk úgy megy, hogy ahol utat építünk, ott annak mindig van egy zöld fejlesztési része. Nyíregyháza nincs rossz helyzetben e tekintetben, hiszen 52 ha pihenőerdőnk van, melyet a NYÍRVV kezel, ezen kívül 1.960.000 négyzetméter az a zöldfelület, melyet gondoznunk kell. Ez a város levegőjéért sokat tesz. Kiépítettünk egy monitoring rendszert, ez most tesztüzemmódban van. 2 nagy mérőállomás és 60 mobil mérőeszköz van. Ebből 30-at óvodákba helyeztünk, ahol a kisgyerekek vannak, ott fogjuk mérni a levegő minőségét. Remélem, ezek összefüggenek, és egymást erősítenek. Remélem, hogy a monitoring rendszer igazolja, hogy a fásítási program mennyire jót tesz a levegőnek” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A hétfői faültetéshez az előnevelt csemetéket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara biztosította.

„Egy nemes célról van szó, örömmel csatlakoztunk hozzá. Szükségünk van a zöldesítésre, a fákra, azért, hogy a holnapot építsük. Szeretnénk példát mutatni a vállalkozóknak, azon vagyunk, hogy ehhez minél több vármegye csatlakozzon” – emelte ki Pekó László, a kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Cél a környezettudatos életmód támogatása

Több mint 300.000 négyzetméter zöldfelületi fejlesztés valósult meg az elmúlt 10 évben Nyíregyházán. Több mint 130 ezer fát és 115 ezer cserjét ültettek el. Az egészségesebb és környezettudatosabb életmód elősegítése érdekében a kerékpárutak és a kerékpáros létesítmények kialakítását fontos feladatának tartja az önkormányzat, ezzel hozzájárulva a légszennyezettség csökkentéséhez.

Kapcsolódó galéria

Faültetés a Bujtosi Városligetben 20231009