Tovább várat magára az első siker

"Az eddigi mutatók alapján alsóházi mérkőzést játszottak szerda este a Continental Aránéban a férfi kosárlabda-élvonalban, de hogy a nyíregyházi Kék Cápák és a Szeged is feljebb vágyik, az nem kétséges. Ennek megfelelő akarattal kezdtek a felek, no meg hazai részről soha nem látott kezdő ötössel. Utóbbi már csak azért is igaz volt, mert a ZTE ellen – még a padról – bemutatkozó DeMarco Dickerson neve mellé először tett x-et a jegyzőkönyvben Pethő Ákos edző, aki a fiatalok közül Mokánszki Máté, a mezőnysorban pedig Bazsó Brúnó mellett tett hitet.

Utóbbi triplájával 5–2-re vezettünk, Jordan Williams „pöttyintésével” 9–6-os előnyben is voltunk, a Szeged azonban lefutásgólokkal fordított, így 9–13-nál hazai oldalon kellett időt kérni. Hattal is előrébb járt már a vendégcsapat, amikor Williams zsinórban szerzett öt pontjával léptünk a sarkára (14–15), majd Darius Perry középtávolijával megint nálunk volt az előny. Addig-addig adták-vették egymásnak a vezetést a felek, míg az első negyed utolsó percében Wesley Person két triplájával hat ponttal lépett meg a Szedeák – pedig még a második után járó pluszbüntetőt ki is hagyta.

Rosszul zárult az első, rosszul kezdődött a második negyed, zsinórban öt vendégponttal, miközben a Perry szabálytalanságáért járó két büntetőt Balogh Szilárd kihagyta. Közelről és távolról sem találtunk be, 18–29-nél lépte át a tízpontos különbséget a Szeged, jött az újabb időkérés. Perry adta fel zsákolásra a labdát Dickersonnak, aki a gyűrűbe is húzta a labdát – szép kosárral tört meg hazai részről a jég. A remélt áttörést azonban ez a szemkápráztató találattal sem tört meg, állandósult a vendégek tíz pont körüli előnye. Ha már elöl nem ment, védekezésben el kezdtek kaparni a Cápák, kétszer is utolsó pillanatos, elrontott dobásra kényszerítettük a szegedieket, de a kontrákból csak egyszer sikerült betalálni. A következő két támadását centerére, Tyler Robersonra játszotta ki a Szedeák, és ő nem is hibázott a palánk alól, így alakult ki az addigi legnagyobb különbség (23–36). Perry triplájával mégis bejöttünk nyolc pontra, majd irányítónk újabb hármasba állt bele, de az a dobás kimaradt. Marek Dolezaj büntetőivel zárkóztunk fel 32–38-ra – felcsillant a remény. Ekkor 9–2-es rohanásban voltunk, majd már 11–2-esben, hiszen újra támadhattunk, és két rontott kísérlet után Harrison Henderson dobott be két büntetőt (34–38).

Bognár Kristóf büntetői vetettek véget a jó hazai szériának, a nagyszünetre pedig maradt az első negyedben kiharcolt hatpontos szegedi előny. A második félidő elejének nagy rohanásában nyolc pontra hízott a szegedi előny, hazai részről pedig kimaradtak a távoli dobások. Roberson újabb támadólepattanót gyötört vissza, majd bezsákolta a következőt, a kettő között Perry vetett véget a hosszabb nyíregyházi kosárcsöndnek (46–55). Nem segítette törekvéseinket, hogy a videózás után Dolezajnál sportszerűtlen hibát láttak, Washington révén pedig öt pontot szereztek ebből a szegediek. Válaszként Henderson és Dickerson szorgoskodott össze négy pontot, utóbbi hármasával akár öt egységre is visszakapaszkodtunk volna, helyette Washington triplájával tíz fölé tornázta a harmadik negyedvégi szegedi előnyt (52–63).

A záró részre jött Szobi Dániel, mi másért, hogy mint a Paks ellen „szedje fel a parkettát”. Javult is a harci szellem, rögvest ledolgoztunk négy egységet a hátrányunkból, Dickerson révén pedig bőven látótávolságon belülre kerültünk (58–63). Simándi Árpád, a vendégek edzője négy faulttal is pályán tartotta Robersont – nem véletlenül, hiszen az ő kosara verte vissza a felzárkózási kísérletünket. Majd Bognár Kristóf és Washington szerzett gyors egymásutánban négy pontot, így megint tíz egység környékére ugrott a különbség (60–69), és már csak öt és fél perc volt hátra. Milics Sztralovlah kipontozódása után Perry ziccere csak addig adott reményt, míg Washington be nem dobta a negyedik hármasát (63–72). A palánk alatti légteret a végjátékban is uralta a Szedeák, ezt Perry büntetői ellensúlyozták némileg, majd Dickerson középtávolijával lett 69–75 az állás két perccel a vége előtt. Williams ellen sportszerűtlen hibát ítéltek (megint csak videózás után), Bognár pedig mindkét büntetőjét a helyére küldte, Williams ellenben csak az egyiket. A Bazsó ellen elkövetett szabálytalanságnál ugyanakkor nem nézték meg a sporik a „szándékosságot”, a reklamáló kispad technikait kapott, és Bazsó két értékesített büntetője után (72–78) a szegedieké lett a labda. Mégis Perry zsákolásával 74–78-ra alakult az állás, 46 másodperc maradt ekkor hátra. A gyors fault után csak egy büntetőt dobtak be a vendégek, Harrison zsákolásával pedig 76–79-re módosult az állás. Bognár keze nem remegett meg, 76–81-nél időkérést követően a reklamáló Perry kapott technikait, és a Washington értékesítette az ezért járó büntető 16 szekundummal a vége előtt.  Az utolsó dobásunk kimaradt, a meccs végleg elúszott, a nyolcadik vereségünket is elszenvedtük a sok videózás és személyi hiba miatt 125 percen át tartó mérkőzésen." - tudósított a Hübner Nyíregyháza BS a mérkőzésről. 

TIPPMIX NB I A CSOPORT, 8. FORDULÓ

HÜBNER-NYÍREGYHÁZA BS–NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK 78–86 (18–24, 18–18, 16–21, 26–23)

Continental Aréna, 600 néző. V: Benczur T., Sörlei, Szilágyi B.

NYBS: Perry 23/6, Dickerson20, Bazsó 9/3, Mokánszki, J. Williams 8. Csere: Dolezaj 4, Kiss B., Kass, Henderson 14, Szobi. Edző: Pethő Ákos

SZEGED: D. Washingto 24/12, Polányi, Sztarovlah 13/6, Bognár K. 13, Roberson 20. Csere: Person 10/6, Balogh Sz., Filipovics 2, Kovács II Ádám 4. Edző: Simándi Árpád

Az eredmény alakulása. 4. perc: 9–6. 6. p.: 9–15. 8. p.: 16–15. 13. p.: 18–29. 16. p.: 23–36. 19.: 34–38. 23. p.: 42–50. 28. p.: 48–60. 33. p.: 58–63. 35. p.: 60–69. 38. p.: 69–75. 40. p.: 76–79.

Kipontozódott: Sztarovlah (35. p.), J. Williams (40. p.)