Tovább folytatódhat a Búza téri piac fejlesztése, elsőként megnyílt a Vela Piac Bisztró
Fotó: Szarka Lajos

Tovább folytatódhat a Búza téri piac fejlesztése. Mint ismert, 2013-ban kezdődött a leromlott állapotú bevásárlóközpont felújítása, a csarnok, majd a külső-hátsó részek átalakításával, fedésével. A modernizáció a Rákóczi utcára néző portál környékén folytatódhat a közeli jövőben, melynek egyik első lépéseként megnyílt a Vela Piac Bisztró.

 

Szimbolikusnak és fontosnak nevezte a Vela Piac Bisztró megnyitását a város polgármestere a sajtó képviselői előtt tartott keddi, zártkörű nyitórendezvényen. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, jó hír, hogy egy Nyíregyházán évtizedek óta elismert, többgenerációs családi vállalkozás látott fantáziát egy reggeliző- és étkezőhely, ezáltal újfajta gasztronómiai kínálat létrehozásában.

Piacfelújítás 2013-tól

A polgármester emlékeztetett, az önkormányzat 2013-ban kezdett a piac fejlesztésébe, amely most újabb részt érinthet. – Nem is emlékszünk már rá, milyen állapotok voltak itt. Még pályázat sem volt a felújításhoz, s akkor épphogy a csődhelyzetből ki tudtunk jönni. De fontosnak tartottuk, hogy ez a Búza téri piac ne olyan állapotban legyen, amilyenben volt. Először a csarnokot hoztuk helyre, utána a külső területet lefedtük azért, mert látható, sok nyíregyházi jár ide.

Folytatódnak a fejlesztések a fontos közösségi téren

A polgármester hozzátette, ez egy fontos közösségi tér, találkozási pont, s az önkormányzat már készítteti a tervet a városüzemeltető céggel, a NYÍRVV-vel arra, hogy a tulajdonviszonyok rendezését követően a Rákóczi utcára nyíló részt méltóképpen átalakítsák. Ennek egyik első lépcsője a Vela Piac Bisztró megnyitása. A családi vállalkozás feje a várostól 2018-ban nívódíjat kapott Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke. Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezetője a készülő tervek alapján annyit elárult, egy télikert-jellegű megoldás az elképzelések része, ahol nem csak a nyári forróságban lehet majd szolgáltatásokat igénybe venni. – A Polgármesteri Hivatal felkért, hogy ennek, mint első fecskéje, létesítsünk egy minőségi reggeliző-étkező helyet, és ennek a mai sajtótájékoztatónak ez a lényege, hogy beharangozzuk, igen, itt egy fejlesztés fog bekövetkezni.

Újszerű, minőségi gasztronómia, nem csak reggelizőknek

Az új gasztronómiai pont minőségi termékeket kínál majd – megfelelve a piaccsarnok vásárlóközönségének is – a pékáruktól a tejtermékekig, vagy például kézműves szendvicsekig. Az indulásra hazaköltözött a családi vállalkozás második generációjának egyik tagja. Lakatos Dániel – ma már a Vela Kft. cégvezetője – még fiatalabb korában az édesapja keze alatt tanulta a vállalkozás fortélyait, a termékei alapján a Magyar Pékszövetség által többször elismerésben részesített műhelyben. – Több új munkahelyet is létre tudtunk hozni a Vela Piac Bisztró indulásával. Pályakezdő fiatalok is vannak a kiszolgáló személyzetben, jellemzően ők készítik a szendvicseket, ami a piaci kínálattól a street food ételekig terjed. A fiatalok és a rutinosabb munkatársak is nagyon motiváltak, hogy ebben a szép környezetben dolgozhatnak.

Hétfőn nyit, a fejlesztési tervek készülnek

A bisztró, mint a megújulás első hírnöke, július 19-én, hétfőn reggel hatkor nyit, és hétköznap este hétig, szombaton délután négyig színesíti a Búza téri piac kínálatát. A tervek elkészülte után pedig folytatódhat a fejlesztéssorozat a piac Rákóczi utcai oldalán.

Kapcsolódó galéria

Sajtóreggeli a Piac Bisztróban