Ma megdőlhet a melegrekord, a hónapban nem először

A július 13-ra vonatkozó napi melegrekord 38,2 fok, amelyet Tokajon mértek 1991-ben. Az előrejelzések alapján ez jó eséllyel megdőlhet ma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 39 fok között várható kedden.  Tehát a korábbi 38,2 fokos közel egy fokkal is megdőlhet, az előrejelzési térkép tanúsága szerint erre délen, délkeleten van a legnagyobb esély.

A meteorológiai szolgálat több megyében harmadfokú figyelmeztetést adott ki a nagy hőség miatt, ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 29 fok felett valószínű.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleménye szerint a tiszti főorvos kedd 0 órától csütörtök éjfélig rendelt el másodfokú hőségriadót. Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A hőmérséklet késő este 24, 29, hajnalban 14, 24 fok között alakul.

Júliusban már megdőlt egy napi országos melegrekord, méghozzá 7-én. Akkor a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő, ez közel 1 fokkal több, mint a korábbi rekord, amelyet 39,3 fok volt még 2015-ből Budakalászról.

 

Forrás: hirado.hu