Tóték – Vendégelőadás a nyíregyházi teátrumban a Beregszászi Nemzeti Színház társulatának támogatására
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila rendezésében az őrnagy szerepét Trill Zsolt alakítja.

A Móricz Zsigmond Színház is vendégül látja a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulatának támogatására a Tóték című produkciót 2022. június 25. (szombat) 19 órakor a nagyszínpadon.

 

Örkény István: Tóték

A kiszolgáltatottak tragikomédiája

Rendező: Vidnyánszky Attila

A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója.

 

Szereplők

Őrnagy: Trill Zsolt

Tót: Tóth László

Tótné: Szűcs Nelli

Ágika: Polyák Anita

Tomaji plébános: Sőtér István

Cipriáni professzor: Ferenci Attila

Gizi Gézáné: Béres Ildikó/Fornosi D. Júlia

A lajt tulajdonosa: Varga József

Lőrincke: Szabó Imre

Elegáns őrnagy: Ivaskovics Viktor/Szilvási Szilárd

Jelentős történelmi figurák: Ferenci Attila, Kristán Attila, Gál Natália Vass Magdolna Orosz Ibolya Orosz Melinda

 

Alkotók:

Díszlet: Olekszandr Bilozub

Jelmeztervező: V. Csolti Klára

Dramaturg: Kozma András

 

A háború tombolása közepette az idilli Mátraszentannán élő Tót családhoz egy nap beállít az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka. Az őrnagy idegzetét súlyosan megrongálták a harctéri hónapok, ezért Tótéknál töltené kéthetes szabadságát. Ám hogy addig se tétlenkedjenek, dobozolásra kényszeríti a családot. És Tóték éjjel-nappal dobozolnak, hogy a vendég kedvében járjanak. Abban reménykednek, hogy a fiuk az őrnagy jóindulatának köszönhetően kedvezményekben részesül a fronton. Tóték egyre fogyó lelkesedéssel dobozolnak, végül megölik az őrnagyot, nem is sejtve, hogy áldozatuk is, a gyilkosság is teljesen hiábavaló – és abszurd. A falu postása ugyanis nem kézbesíti ki a rossz hírt közlő leveleket, így azt sem, amiben a Tót fiú halálhíre áll.

„1943. január 13-án a Don-kanyarban elkezdett lefelé görögni az a szikla, amellyel a magyar hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett. Egy barátom, Cseres Tibor, aki ugyanezt megélte, kifejtette egyszer, hogy ezt a háborút magyar írónak lehetetlen megírnia. Ebbe a gondolatba nem tudtam beletörődni. Hatvanezer ember fagyott meg ott, abban az aknatűzben, a jeges szélben, a hóban. Az, hogy én élek, a valószínűségnek egészen kicsike töredéke csak. Talán ezért van az, hogy az ő telük, az ő sorsuk azóta sem hagyott megnyugodni.

A Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mindig rájuk gondoltam. A legtöbben ülve fagytak meg, s ahogy ott ültek, márványban fagyott arccal, még most is hátamban érzem a tekintetüket" – írja Örkény a Tóték előszavában.

Ez az a gondolat, ami a beregszászi előadásnak is kiindulópontja. Egyben ez teszi különlegessé is Vidnyánszky Attila rendezését, amely nem egy valamikori háborúról, vagy általában a háborúról szól, hanem konkrétan a második világégést idézi meg – Örkény szellemében. Ez teszi hitelessé a történetet – véli a rendező, aki a téboly ívét egészen a jelenkorig rajzolja meg: a háborús katonadalok után kommunista indulók szólnak, majd a Dallas című amerikai sorozat szignálja utal arra, hogy a pusztítás korokon átível. Csak az eszközök és módszerek változnak.

– A ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja – mondja Vidnyánszky Attila.

A Tóték a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház emblematikus előadása. Sokak szerint az őrnagyot alakító Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki az 1967-es ősbemutató és a Fábri Zoltán által rendezett legendás film főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK színész-zsűrijétől a legjobb férfi alakítás díját az Őrnagy megformálásáért.

A produkció időpontja:

2022. június 25. (szombat) 19 óra

Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpad

 

Jegyek elérhetőek a Színház jegyirodájában, illetve onine az alábbi linken:

https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/totek-135388/825624

 

Forrás: Móricz Zsigmond Színház