Tömeges tesztelés az óvodában – Sok szakember élt a lehetőséggel Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Eltérő eredményeket hozott az első tömeges tesztelés a nyíregyházi óvodai csoportoknál. Az Eszterlánc Északi Óvodához tartozó tagintézményekben például hét minta lett pozitív, így hét dolgozó már hétfőn hazament az intézményekből. A megyében több mint tizenegyezer pedagógus vehet részt az önkéntes szűrőprogramban.

A hét legnagyobb akciója, hogy elindult a célzott, tömeges tesztelés – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta hétfő reggel. 47 ezer fő dolgozik szociális, további 191 ezer fő pedig oktatási intézményekben, ők önkéntes alapon vehetnek részt a tesztelésen. A mintavételezésben kettőezer egyetemi hallgató segít. A kormány által meghirdetett országos, célzott csoportos tesztelés keretében nyolcvanegy háromfős team kezdte meg munkáját Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az egészségügyi hallgatókból és kormánytisztviselőkből álló teamek rendszeresen tesztelik a megye összes bölcsődéjében, óvodájában és iskolájában dolgozó, több mint tizenegyezer pedagógust.

Változó eredmény

Az első eredmények már meg is érkeztek, a Tündérkert Keleti Óvoda vezetője úgy nyilatkozott, örülnek a lehetőségnek, az óvodapedagógusok nagy arányban vettek részt a szűrésen. Az Eszterlánc Északi Óvodában és tagintézményeiben nagyjából 70-80 pedagógust, körülbelül 30 dajkát és több pedagógiai asszisztenst is teszteltek.

„Az előző napokban az adminisztratív feladatokat már elvégeztük, mindenki örömmel vette és mindenki részt vett ebben a tesztelésben. Izgatottan várták a nyolc órát az óvó nénik, hogy mi is fog történni. Én azt gondolom, hogy mindenki örült. Változó az eredmény, van, ahol azt gondoltuk, hogy egészséges mindenki és közben kiderült, hogy 6-7 pozitív kolléga lett, óvodapedagógus és dajka nénik vegyesen. Ahol azt gondoltuk, hogy nagyobb a gond, ott kiderült, hogy csak akik éppen otthon vannak táppénzen, azok pozitívak” – mondta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Adminisztráció és fertőtlenítés

Ahogy kiderült, hogy valaki pozitív, elhagyta az intézményt és felkereste a háziorvosát. Így a Tas utcai óvodában négy csoportot érint a koronavírus. A további adminisztratív feladatok közé tartozik, hogy jelezzék ezt többek között a népegészségügy és az EMMI felé is – tette hozzá az intézményvezető. Ebben viszont már van gyakorlatuk, a Posta utcai tagintézményük korábban már zárva volt két hétig. A napokban az egész Tas utcai óvoda épületét is fertőtleníteni fogják, hogy a gyerekek biztonságos környezetbe tudjanak 10 nap múlva újra belépni az intézménybe.