Nyíregyházi advent – A belvárosi fények már jelzik a karácsony közeledtét
Fotó: Szarka Lajos

Advent első vasárnapján nemcsak otthon gyújtunk gyertyát, hanem a hagyományok szerint idén is több mint 10 kilométeres fényfüzér díszíti Nyíregyháza belvárosát.

Csendes karácsony lesz az idei. Ennek megfelelően elmaradnak a főtéri borozgatások, és a pecsenyés faházak sem nyitnak ki. Nem lesz vásár és színpadi produkciók, a máskor zajos, közösségi események helyett fényes, de óvatos várakozás előzi meg a karácsonyt.

„Az köztudott, hogy a jelenlegi helyzet szerint az adventi forgataghoz kapcsolódó vásári forgatag elmarad. Ettől függetlenül mi a város dekorálását a megszokott módon, az elvárásoknak megfelelően előkészítettük. Gyakorlatilag 99 százalékos előkészültséggel vagyunk, tehát a Kossuth tér, a város legszebb tere a teljes fénydekorációját megkapta” – fogalmazott Kovalecz Róbert, a NYÍRVV Piac- és Vásártér Üzemeltetési Irodájának vezetője.

E héten a NYÍRVV dolgozói felépítik, majd berendezik a Kossuth téri betlehemet, és az utolsó díszek is a helyükre kerülnek. Ezután következik a négy adventvasárnapi tisztelgő gyertyagyújtás.

„A díszítési munkálatok még folyamatban vannak, nem értünk a végére. A teret és az egész várost több mint 10 km fény fogja dekorálni, és ebből csak a fenyő, a város fája kb. 3 kilométernyi fénydíszt fog kapni” – tájékoztatott az irodavezető.

Idén minden eddiginél csendesebb, mondjuk úgy, meghittebb lesz a karácsony és persze az advent is. A világjárvány rátelepedik a legszebb téli ünnepre, így most Jézus születésén túl az emberek arra is várakoznak, hogy vége legyen ennek a veszélyes és szigorú szabályokkal nehezített időszaknak. Egy boldogabb 2021-es karácsony reményében.

 

Szerzők: Matyasovszki Edit, Z. Pintye Zsolt