Többen már az első napon kifejtették véleményüket az újraindításról

Elindult az újraindításról szóló konzultáció. Az interneten lehet válaszolni a kormány nyitással kapcsolatos kérdéseire. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön arról beszélt, hogy március elsejéig dönteni kell a hogyan továbbról. Gulyás Gergely szerint az újraindítás része lehet valamiféle nyitás, ami nagymértékben függ a konzultáció válaszaitól is. A hazai fejlemények, illetve a szomszédos országokból érkező hírek alapján azonban az elmúlt napokban inkább messzebb kerültünk a korlátozások feloldásától, mint ahol egy-két hete jártunk – közölte az M1 Híradója.

Többen már az újranyitásról szóló konzultáció első napján kitöltötték az online kérdőívet. A kérdőív a Vakcinainfo.gov.hu oldalon érhető el. A regisztrációnál a személyes adatok mellett meg kell adni egy e-mail-címet is.

A jelentkezés befejeztével a regisztráló erről kap egy elektronikus levelet, az abban található linkre kattintva jelenik meg a kitöltendő kérdőív. A többlépcsős regisztráció biztonsági célokat szolgál.

Az első kérdés arról szól, hogy fokozatosan vagy csak a járvány végén oldják fel a korlátozó intézkedéseket. A kormány arra is kíváncsi, hogy részesüljenek-e felmentésben a korlátozások alól azok, akik védettségi igazolványt kapnak.

A harmadik kérdés a kijárási tilalomra vonatkozik, és arra kell válaszolni, hogy feloldják-e a 8 óra utáni kijárási tilalmat, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Szigorú szabályok mellett újrainduljanak-e a szállodák és az éttermek – ez a negyedik kérdés.

Az uszodákról, tornatermekről, konditermekről is lehet nyilatkozni

A kitöltőnek ezután arra kell válaszolnia, hogy ha a járványügyi helyzet megengedi, akkor első lépésként újrainduljanak-e az uszodák, tornatermek, konditermek. A hatodik kérdés arról szól, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek megengedjék-e rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását, vagy a járvány végéig senki ne látogathasson ilyen eseményeket.

Végül pedig a határzárról lehet véleményt mondani, vagyis a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Az oltásra való regisztrációval megoldható, hogy minél hamarabb megkapják a vakcinát a jelentkezők” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy más témában tartott rendezvényen. Gulyás Gergely leszögezte: a kormány kíváncsi az emberek véleményére, ezért indított konzultációt az újranyitásról. Egyúttal arra buzdított, hogy minél többen töltsék ki az online kérdőívet.

„Mindenkit innen is biztatok, hogy éljen a véleménynyilvánítás lehetőségével, a kormány akkor tud jól dönteni” – fogalmazott a miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: március elsejéig dönteni kell a „hogyan továbbról”, ezért kérnek mindenkit arra, hogy minél hamarabb válaszoljanak a konzultáció kérdéseire.

Mint fogalmazott, szeretnék újraindítani az országot, és ennek része lehet valamiféle nyitás, de ez nagy részben függ attól, hogy sikerül-e megfékezni a járvány harmadik hullámát, és attól is, hogy az emberek mit választanak a konzultációban felkínált reális lehetőségek közül.

A baloldal már nemcsak az oltások ellen kampányol

A baloldal a konzultáció kapcsán arra szólította fel a kormányt, hogy ne használja adatgyűjtésre a védőoltás-regisztrációt, és mutasson be világos cselekvési tervet az ország újraindítására.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében az a követelés is elhangzik, hogy senkit ne érhessen hátrány akkor, ha egy olyan oltást választ, amiben jobban bízik.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió országai közül Magyarországon érhető el a legtöbb, vakcina

és áprilisig szeretnének mindenkit beoltani, aki regisztrált az oltásra.

Az államtitkár szerint mára világossá vált, hogy a baloldal már nemcsak az oltások ellen kampányol, hanem azt is meg akarja akadályozni, hogy a magyarok elmondják a véleményüket az újraindításról. Dömötör Csaba arra kért mindenkit, hogy töltse ki a kérdőívet.

 

Forrás: hirado.hu