Több változás is történt az e-matrica rendszerben január 1-jétől

Az e-matrica-rendszerben történt idei változások érintik a díjfizetést, a vontatás szabályait, valamint a díjas szakaszokat és az e-matricák árát. A legnagyobb változás, hogy az M0-s autóút eddig ingyenes szakaszai díjkötelesek lesznek az e-matrica-rendszerben közlekedők számára.

„A változásokat a nemzetiutdij.hu oldalon megtalálhatja minden érdeklődő, de a D1 kategóriából – ami jellemzően a személygépjárműveket jelenti – tudok példákat hozni. Például egy tíznapos autópálya-matrica díja a kategóriában hatezer-négyszáz forint, egy havi országos autópálya-matrica tízezer-háromszázhatvan forint, egy éves országos autópálya-matrica D1 kategóriában ötvenhétezer-kettőszázhatvan, míg az éves vármegyei – szintén ugyanebben a kategóriában – hatezer-hatszázhatvan forintba kerül”

nyilatkozta Marczin Bence, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs igazgatója.

Bővül a díjköteles útszakaszok köre is. A legnagyobb változás, hogy a teljes M0-s autóút díjköteles lesz az e-matrica-rendszerben közlekedők számára. Szintén bekerül a díjas szakaszok közé az M31-es autópálya, az M4-es autóút Törökszentmiklós-nyugatig, az M44-es autóút, az M30-as Miskolcot elkerülő szakasza, az M76-os autóút Keszthely-Fenékpusztáig. Az autópálya-matricákat a nemzetiutdij.hu oldalon lehet megvásárolni pluszköltség nélkül. Az internetes jegyvásárlás egyre népszerűbb az autósok körében.  

„Azt tapasztaljuk, hogy az értékesítés, az autópálya-matricák vásárlása egyre inkább az online tér felé tolódik. Egyre többen vásárolják online felületen az autópálya-matricájukat. Én mindenkinek a nemzetiutdij.hu oldalunkat szoktam javasolni, hiszen ez az az online felület, ahol nincs kényelmi díj, nincs pluszköltség, ott annyiba kerül egy autópálya-matrica, mint egy üzemanyagtöltő állomáson”

– tette hozzá a vezető. Az autópálya-matrica pillanatnyi érvényessége az e-matrica-lekérdező felületen ellenőrizhető – szintén – a nemzetiutdij.hu oldalon. A felület egy unikális szolgáltatás, amely megmutatja, hogy az adott felségjelű és rendszámú jármű a lekérdezés pillanatában rendelkezik-e érvényes autópálya-matricával. A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, vásárláskor több lényeges dologra is érdemes odafigyelni.

„Ha valaki megvásárolja az autópálya-matricát, akkor még a vásárlás előtt figyeljen az adatokra, hogy helyesen szerepelnek-e. Figyelni kell arra, hogy helyes-e a felségjelzés, vagy a rendszám. Ha valaki vármegyei autópálya-matricát vesz, akkor még vásárlás előtt ellenőrizze, hogy jó vármegyei autópálya-matricát vásárol-e, illetve, ha valaki egy havi vagy egy 10 napos autópálya-matricát vásárol, akkor azt is ellenőrizze le, hogy az érvényesség kezdete – hogyha nem azonnal szeretné érvényesíteni a matricáját – megfelel-e annak az időpontnak vagy a dátumnak, amikor ő utazni szeretne”

– hívta fel a figyelmet az igazgató. A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell a megfelelő e-matrica beszerzéséről. Azoknak, akik tévedésből hajtottak fel díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. A 2023-as éves, országos, vagy vármegyei matricák 2024. január 31. éjfélig érvényesek, a megújítást érdemes időben elvégezni.