Évértékelő a Váci Mihály Kulturális Központban – 500 program és százezer résztvevő

Programokkal teli, sikeres esztendőt tudhat maga mögött a Váci Mihály Kulturális Központ. 2023-ban megközelítőleg 500 programra százezer résztvevő érkezett az intézménybe. Kiállítások, telt házas előadások, koncertek, börzék és szakmai programok várták az érdeklődőket – de olyan különleges eseményekhez is csatlakoztak, mint a LEGO Játékváros. A tervek szerint pedig a 2024-es év is hasonlóan mozgalmas lesz.

 

500 program és százezer résztvevő – megközelítőleg számokban ilyen volt a Váci Mihály Kulturális Központ 2023-as esztendeje. Számos eseménnyel várták a látogatókat, minden korosztályra gondolva, nagyszabású programjaikon telt házzal várták a fellépőket, és az intézményben rendezett börzékre, mint amilyen a 37. Ásványbörze is volt, több ezer látogató érkezett.

– A 2023 nehezen induló év volt, de kiemelkedően sikeresnek bizonyult. Számtalan nagyszerű, nagyszabású programot tudtunk szervezni, hála a kedves közönségünknek. Ahogy lehetőség volt rá, hogy aktívan dolgozzunk, belevágtunk és számos programot szerveztünk. Az első adatok alapján, nagyszabású programunk körülbelül ötszáz volt, amin több mint százezren vettek részt, de összesítve a kisebb programokkal, ez jóval nagyobb számra fog kijönni, és azt is elmondhatom, hogy gazdaságilag is nagyon sikeres évet zártunk, a tervezett bevételen jóval felül tudtunk teljesíteni. Mindez köszönhető annak, hogy egyre nívósabb produkciókat tudtunk elhozni, a jegyárakon is kellett valamennyit emelnünk, de nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a nagy programjaink szinte egytől egyig pótszékes, telt házas előadások voltak. Számos felejthetetlen élményre gondolhatunk vissza, például itt volt a Neotonnak a Szép nyári nap című musicale és kiemelkedő volt az Agóra életében az ExperiDance tánctársulatnak a Fergeteges című előadása – idézte fel az elmúlt esztendőt Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

A telt házas előadások között volt októberben az Igrice Néptáncegyüttes megalakulásának 40. évfordulója alkalmából adott ünnepi gálaműsor is. Ekkor kétszáz táncos töltötte meg a színpadot, ahol az elmúlt 40 év legsikeresebb produkcióit láthatta a közönség, de igazi kuriózum volt a LEGO Játékváros. Ezt a világszerte is egyedülálló programot a 15 éves LEGO azzal a céllal szervezte, hogy felhívja a figyelmet: játszani minden korosztálynak jó, a termékeikkel pedig az óvodásoktól az egyetemistákig, mindenki fejlesztheti a kreatív készségeit. Kiállítás, játék és színpadi programok is várták az érdeklődőket a Kossuth téren és a Váci Mihály Kulturális Központban, az intézménybe csak ezen a napon 15 ezer látogató érkezett. A pandémia végével pedig tovább nőtt a 2015-ben indult Szépkorúak Akadémiája előadássorozat népszerűsége is, 2023-ban rendre megteltek a termek.

– Azt vettük észre, hogy a pandémia után egyre inkább térnek vissza a nézők, az érdeklődők, és ebben az évben például a Szépkorúak Akadémiájának a látogatottsága is kiemelkedő volt. Nagyon sokan tették tiszteletüket, valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy a számukra érdeklődésre számot tartó előadásokat, illetve előadókat hívtunk. Volt, amikor a terem kicsinek bizonyult. Mi ezért dolgozunk, ennek nagyon örülünk, és nagyon bízunk benne, hogy ez így lesz a 2024-es évben is. Már most gőzerővel készülünk például a magyar kultúra napjára, de a kultúra napja előestéjén, 19-én egy nagyszerű Wass Albert esttel kedveskedünk a közönségnek, Rékasi Károly előadásában. Még most januárban lesz egy Orlai Produkció, amire már azt mondhatom, igazából nincs jegy, tényleg elvétve akad, majd Zsédát várjuk vissza a Talamba ütőegyüttessel, és tavalyról volt egy sajnálatos, elmaradt előadásunk, prof. dr. Bagdy Emőkét február 16-ára várjuk – tájékoztatott Mészáros Szilárd.

A 2024-es év is programokkal telinek ígérkezik tehát a Váci Mihály Kulturális Központban, előadások, kiállítások, koncertek, börzék és szakmai programok várják majd az érdeklődőket. Az október elején indult nagysikerű Lehozzuk Önnek a csillagokat! eseménysorozat évada pedig egészen júniusig tart a Váci Mihály Kulturális Központban.