Több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a családbarát adózás

Az Orbán-kormány célja 2010 óta az volt, hogy kiépítse a munka alapú társadalmat – mondta a műsorban Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese. Kifejtette: a legtöbb intézkedés ebbe az irányba mutatott. A kormány intézkedéseinek fókuszába került a családok támogatása is a korábbi kormányok, alapvetően segélyezésre épülő politikájával szemben.

A kormány 2011. január 1-jével vezette be a családbarát adórendszert, amelynek lényege az, hogy a legálisan dolgozó szülők annál nagyobb adókedvezményben részesülhetnek, minél több gyermeket nevelnek. A kedvezmény mértéke az elmúlt években folyamatosan nőtt.

2019-ben egy gyermek után 10 ezer forint, két gyermek esetén gyermekenként 20 ezer forint, míg a három vagy többgyermekeseknél 33 ezer forint lesz gyerekenként az adókedvezmény mértéke. A kormány számításai szerint a családbarát adózással 2011 és 2019 között összesen csaknem 2250 milliárd forint marad a családoknál.

Támogatják a családi otthonteremtést

Emellett a kabinet számára kiemelten fontos a családok otthonteremtése. Ennek érdekében indították el 2015. július 1-től a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amellyel a családok a gyermekek számától függően különböző mértékű, vissza nem térítendő támogatásban, valamint kedvezményes hitelben részesülhetnek lakásvásárlásaik során. A csok az elmúlt bő három évben több tízezer család otthonteremtését tudta segíteni – mondta Trencsán Erika.

A Bankráció.hu hitelszakértője kifejtette: az indítás óta több mint 85 ezer család vette igénybe ezt a típusú támogatást. Az igénylések darabszámát tekintve meg kell különböztetni az új, illetve használt lakásokra felvett támogatásokat. Mint mondta, az új lakásokra eddig körülbelül 25 ezer szerződést kötöttek a pénzintézetek, használtlakás-vásárlásra ennél több az igénylés.

Hozzátette: a kifolyósított volument nézve az arány fordított, aminek logikája egyszerű: az új lakásokra magasabb a támogatási összeg, mint a használt lakásra.

Bővülhet az igénylők köre

Még dinamikusabban nőhet az igénylők köre a jövőben, hiszen 2018. december 1-jétől elérhető a kibővített csok-támogatás. Eszerint már a kétgyermekesek is igényelhetnek 10 millió forintos kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt új lakás építésére vagy vásárlására a 2 millió 600 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás mellé. A háromgyermekesek hitelfelvételi lehetősége pedig a korábbi 10-ről 15 millió forintra emelkedett a 10 milliós támogatás mellett.

„Azért döntöttünk úgy, hogy a csok-ot tovább bővítjük, illetve a hitellehetőséget megteremtjük, mert úgy láttuk, hogy az otthonteremtés jó befektetés” – mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért feleső államtitkár. Hozzátette: segíteni szeretnének azoknak, akik családban élnek, akik gyermeket nevelnek vagy gyermekvállalás előtt állnak, hogy a lehető legjobb körülmények között élhessenek Magyarországon.

 

hirado.hu