Több ezren cseréltek már a készülékcsere-támogatási programban!

A változó fogyasztói igények, és a magasabb szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében a hazai mobilszolgáltatók fokozatosan kivezetik 3G-hálózataikat. A Magyar Telekom az első félév végére minden magyarországi településen megszünteti 3G-s szolgáltatását (Magyar Telekom: 2022. május–júniusban lekapcsoljuk 3G hálózatunkat!), a Yettel 2022 júniusában szintén elindítja az első nagyobb lekapcsolási hullámot, illetve a Vodafone is dolgozik a 3G-s hálózat felszabadításán.

Ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a mobilinternet – így a digitális világ nyújtotta előnyöket, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonokra kell váltanunk. Bár a 3G kivezetéséről a szolgáltatók döntenek, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelten fontosnak tartja, hogy a technológiaváltás ne érje hátrányosan a fogyasztókat, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít az elavuló mobiltelefonok lecseréléséhez. A program kivitelezését a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. segíti.

A készülék-csere program július 17-ig elérhető, de a 3G-s készülékek mellett május 9-től már a 2G-s mobiltelefonok is cserélhetők a regisztrált forgalmazóknál.

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer sikeres hanghívást indított, adatforgalmat bonyolított vagy SMS-t küldött. Fontos, hogy először a 3G-s készülékek cseréje történik meg, mivel a szolgáltatók a 3G szolgáltatás kivezetésére készülnek. A rendelkezésre álló kerettől függően májustól következhetnek a még régebben gyártott 2G-s készülékek is.

A program részleteiről, az igénybevétel feltételeiről és a gyakorlati tudnivalókról mindent megtudhat az alábbi videóból:

Honnan tudom, hogy régi készülékem alkalmas-e a cserére?

A mobilkészülék-csere támogatásra azok a maximum 3G képes mobiltelefonok alkalmasak, melyek egyedi IMEI kódja szerepel a program kapcsán, a fent ismertetett feltételek alapján összeállított IMEI adatbázisban. A kód lekérdezéséhez üsse be az alábbi karaktereket készülékén: *#06# Ezután automatikusan megjelenik képernyőjén az IMEI száma, melyet a mobilcsere.nffku.hu oldalon elérhető ellenőrző mezőbe beírva megbizonyosodhat arról, jogosult-e a támogatásra. Adatvédelmi okokból erre csak akkor van lehetősége, ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Az Ügyfélkapu regisztráció kapcsán az ugyfelkapu.gov.hu oldalon keresztül tud időpontot és helyszínt foglalni az Önhöz legközelebbi okmányirodába.

Kérheti a hazai szolgáltatók és kereskedők segítségét is valamennyi, a programban résztvevő szaküzletben. Az üzletek mindegyikében egyúttal igénybe is veheti a támogatást új készüléke megvásárlásához.

Előfordulhat, hogy bár a készüléke megfelel a pályázati feltételeknek, IMEI száma mégsem szerepel a listán. Ebben az esetben is kérheti a mobilszolgáltatója segítségét, vagy e-mailben is jelezheti problémáját a mobilcsere@nffku.hu e-mail címen.

Előzetesen böngészhet a leggyakoribb 3G-s telefonok között. Felhívjuk figyelmét, hogy a lista nem teljes körű, csak tájékoztató jellegű.

További részletek: https://netrefel.hu/keszulekcsere-tamogatas