Tizenhét óvoda és egy bölcsőde újul meg 2019-ben Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Lassan a végéhez érnek az óvodafelújítások Nyíregyházán, melyet az 'Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése' pályázat, illetve a Családbarát projekt finanszíroz. Energetikai korszerűsítések és komplex felújítások is zajlottak 2019-ben 17 óvodában és egy bölcsődében több mint 1 milliárd forint értékben.

Egy több éve zajló folyamat része az idei nyári óvodafelújítás például a Mandabokorban.

Bruttó 46,6 millió forint értékben, részint TOP-os pályázat  segítette az energetikai korszerűsítést, illetve 13, 6 millió forintos önkormányzati forrásból statikai megerősítéseket végeztek.

Vassné Harman Gyöngyi önkormányzati képviselő elmondta:

Az első évben a tetőt javították meg és a csatornát. A tavalyi évben felújították a konyhát, most az energetikai korszerűsítés zajlik. Ez azt jelenti, hogy a lecserélték a radiátorokat, és a hozzá való kazánt, a csöveket. Felújították a mosdóban a gyermek wc-ket, mosdókat. Külső hőszigetelést kapott az épület. Statikailag is meg kellett erősíteni a falakat, és az alapot, a lábazatot és kicserélték a külső nyílászárókat.

A  homlokzati - és padlásfödém hőszigetelése és gépészeti munkák után következik a külső színezés, majd a takarítás a feladat az új tanév előtti utolsó napokban, hiszen hétfőn már gyerekeket fogad az intézmény.

A Gyermekek Háza Déli Óvoda intézmény egységének vagyunk mi a telephelye. Ez az óvoda 20 férőhelyes volt, de nagy örömünkre olyan sokan jelentkeztek az óvodai felvételkor, hogy meg kellett emelnünk 25 főre, úgyhogy hétfőtől mi itt 24 gyermeket fogunk fogadni.

10 épületben, a Koszorú és Élet úton, Felsősimán, Sóstóhegyen és Nyírszőlősön is megtörtént az energetikai korszerűsítés, de a projekt 3. ütemében a Polgármesteri Hivatal A és D épületét is megújították, a hatékonyabb energiafelhasználás reményében. Ebbe a körbe tartozik a Benczúr tér és Kassa utca, a Fazekas János tér, az Etel köz vagy a Krúdy Gyula utca óvodája is.

Családbarát, munkába állást segítő intézmények komplex megújítására is pályázott és nyert a Nyíregyházi Önkormányzat, így több forrásból összesen 17 óvoda és egy bölcsőde újul meg  2019-ben, 1 milliárd 139 millió forint közeli értékben, de gyarapodtak az intézmények eszközei is 51 millió forintos támogatással.

Kapcsolódó galéria

Óvoda felújítás Mandabokorban 20190827