Tisztás-tisztítás

A Sóstói-erdőben mostanra néhány szobányira csökkent területű tisztások olyan ritka védett fajok szinte kizárólagos élőhelyei, mint a magyar nőszirom, a réti kardvirág, a farkasalmalepke és a fecskefarkú lepke. Ezeket a különleges élővilágú tisztásokat a közelmúltban megtelepedett és agresszíven terjedő tájidegen fajok, elsősorban a kései meggy, a bálványfa (ecetfa), a zöld juhar gyors terjedése fenyegeti: az inváziós cserjék és fák néhány év alatt képesek benőni a fátlan területeket, és árnyalásukkal kipusztítani a ritka, védett fajokban gazdag füves élőhelyet. Az értékes élőhelyek megőrzése érdekében ezért időről-időre szükséges visszaszorítani a terjedő inváziós növényzetet, aminek ideális időpontja a késő ősz, amikor nem zavarjuk a madárfészkelést és nem tapossuk össze a vadvirágokat. A tervezett beavatkozást az erdőgazdálkodó Nyírerdő Zrt.-vel előzetesen egyeztettük – nyilatkozta Dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.

Az akció során a tisztásokról kézi módszerekkel távolítják el az inváziós fajok fiatal példányait, amihez a megfelelő eszközöket az Egyesület munkatársai biztosítják. A tájidegen fajok nagyobb méretű, fává nőtt egyedeinek esetleges eltávolítását kizárólag az erdőgazdálkodó Nyírerdő Zrt. végezheti.

Az akció részletei:

Időpont: találkozás 2014 november 29 (szombat), 9:00-kor. Az akció várhatóan 13 óráig tart, de aki csak rövidebb időre tud jönni segíteni, azt is szívesen látják a szervezők.

A találkozás helyszíne: Nyíregyháza, Sóstói-erdő; a Tölgyes utca és Sikló utca sarkával szemben, a piros jelzésű erdei séta- és kerékpárút elején. A megtisztítandó tisztásokat innen gyalog és biciklivel közelítik meg (kb. 15 perc séta).