Tiszta piacról jön a „jó dohány”

A dohánytermesztés és a betakarítás szabályszerűségének kontrollja, valamint a legális piaci folyamatok melletti kampány szintet lépett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tovább folytatja az ellenőrzést az illegális dohányáru-kereskedelem ellen, amely kibővült a gáz- és villamosenergia-szolgáltatókkal.

A folyamatos kontroll az ország egész területére kiterjed, melynek célkeresztjében a dohánylevelek feketepiacra juttatásának megakadályozása van. A közúti szállítások mellett a pénzügyőrök, a termelők rendszeres telephelyellenőrzését az energiaszolgáltatók munkatársaival közösen végzi. A küldetésük lényege, hogy megvédjék a legális dohánytermelőket, és visszaszorítsák az illegális dohányipari jogsértéseket, továbbá megakadályozzák, hogy a termőföldeken jogosulatlanul szedjék a füstölnivalók alapanyagát.

Augusztus utolsó hetében két Szabolcs vármegyei település dohánytermesztőjét vették górcső alá. A mindenre kiterjedő vizsgálat során a hatóság és a szolgáltatók revizorai mindent rendben találtak.

Egy korábbi ellenőrzés alkalmával azonban több jogsértést is feltártak a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei. Jövedéki ellenőrzést tartottak egy újfehértói ingatlanban 2022. december 16-án. A pénzügyőrök az udvaron parkoltatott Mercedes teherautó rakterében 58 db nylon tasakban közel 30 kg finomra vágott fogyasztási dohányt találtak. Tudták, hogy az ingatlan tulajdonosa regisztrált dohánytermelő – aki egy ismeretlentől vásárolta a dohányt, ezáltal a termelő más által elkövetett bűncselekményből származó jövedéki terméket szerzett meg, így gyanúsítottként hallgatták ki pénzmosás bűntett miatt.

A gépkocsi rakterében a fogyasztási dohány mellett további 308,5 kilogramm szárított „Virginia” típusú dohánylevelet is tartottak, amely a gazda saját termése volt, de azt a vele szerződésben álló fermentáló részére nem adta le. Fagykárra hivatkozva a feketepiacon kívánta értékesíteni, amellyel – a pénzmosás bűncselekmény mellett – a jövedékkel visszaélés elősegítése bűntettet is elkövette. A nyomozás rámutatott, hogy a regisztrált dohánytermelő 2021-2022 termesztési évekre, mindkét levélfajtára (Virginia, Burley), termelői megállapodást kötött. A termelő 2021-ben teljesítette a szerződött mennyiség leadását mindkét fajtából, azonban 2022-ben nagyfokú aszálykárra hivatkozva nem szállította a szerződött mennyiséget. A dohánytermelő az eljárás során a bűncselekmény elkövetését elismerte. A nyomozást a NAV a napokban befejezte, majd az iratokat megküldte az ügyészség részére.

Az ügyben a regisztrált dohánytermelőt a jogsértés miatt további 30 millió forint jövedéki bírsággal sújtották, amelyből 6 millió forintot azonnali inkasszóval végrehajtási eljárásban lefoglaltak. A fennmaradó 24 millió forint esetében az elkövető vállalta, hogy 10 hónapon belül két részletben kifizeti. Az eljárás alá vont tulajdonában lévő szántóföldekre a NAV elidegenítési korlátozást - jelzálogot - jegyeztetett be.