Tanszervásár az utolsó napokban – Pénteken kezdődik a 2023/24-es tanév az iskolákban

Sokan hagyták az utolsó napokra a tanszerek vásárlását, pedig pénteken már ismét becsengetnek. A tapasztalat azt mutatja, a szülők egyre inkább a jó minőségű, valamivel drágább eszközöket vásárolják meg az iskolakezdésre. Egy első osztályos számára több tízezer forintba kerül a bevásárlás. Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzata ebben az évben is tanszercsomaggal segíti az alsósok iskolakezdését.

Ez az örökíró ceruza, aminek fém hegye van és ugyanúgy lehet írni vele, mint grafittal, és ki is lehet radírozni” – az idei év slágertermékét mutatja Csalami István, a papírbolt egyik tulajdonosa. Minden évre jut valami, ami a gyerekek kedvencévé válhat. Augusztusban mindig megtelnek vevőkkel a papírboltok, a gyerekek és szüleik rengeteg termék közül válogathatnak és bár az igények különböznek, végül mindig sikerül kompromisszumra jutni a kisdiákoknak és a felnőtteknek.

Nézzük azt, amit a gyerek is szeretne, de nézzük azt is, hogy hasznos és jó is legyen” – mondta Hrenkó Ágnes.

A boltban külön listával készülnek, évfolyamokra lebontva látják a szülők, hogy mit érdemes venni a gyerekek számára. Minél kisebb egy gyerek, általában annál több mindent kell beszerezni. Első osztályban például a legdrágább tétel az iskolatáska, de a tapasztalat azt mutatja, a szülők inkább költenek többet, de a jobb minőségű terméket választják. Felsőben már jóval rövidebb a tanszerlista.

Szerencsére elég sok minden megmaradt a tavalyi évről, tehát ami a matek és a rajz felszereléshez kell. Most váltunk füzetet, a vonalas füzetből kell újabb, illetve ami nagyon használatos, az a ceruzák, abból kell inkább beszerezni többet” – mesélte Juhász Dorina vásárlás közben.

Nem változtak az árak

A tulajdonos szerint kétféle szülő van, az egyik, aki szeret minél hamarabb bevásárolni, a másik, aki megvárja az első tanítási napot, ami idén szeptember elseje, péntek. Az árak nem sokat változtak tavalyhoz képest.

Az igazi árrobbanás tavaly volt, akkor ment fel az import és egyéb más termékek ára, az idei évben nem volt ilyen mértékű változás. Egyrészt a forint visszakorrigált, ez jótékony hatással volt, másrészt pedig a piac is szűkült és így mindenki óvatosabban árazott, tehát az idei évben mi olyan nagy áremelkedést nem érzékeltünk. Van nagyon sok, ami tavalyi áron elérhető, de a füzetekre júliustól rárakódik egy hulladékkezelési díj, ami bizony pluszban megemelte a díjakat, kivéve azoknál, amiket korábban be tudtuk szerezni, de ugye ezeket folyamatosan újra kell venni” – nyilatkozta Csalami István, a Nyír-Pen Kft. egyik tulajdonosa.

Segít az önkormányzat

A tanévkezdést ebben az évben is segíti Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, az alsó tagozatos, nyíregyházi lakóhellyel rendelkező diákok tanszercsomagot kapnak a nyíregyházi székhelyű intézményekben. A fedezetet az önkormányzat saját forrásból biztosítja, az előzetes felmérések szerint mintegy 4500 fő kap majd egy nettó 2000 ezer forint értékű csomagot, amely hasznos tanszereket tartalmaz évfolyamokra lebontva.