Tiszalöki lecsós hal
A tiszalöki lecsós hal a horgászrendezvények, halsütő fesztiválok kedvelt étele. A köret lehet tejfölös csuszatészta vagy sült burgonya is. A zsiradék mennyiségére ügyeljünk, akkor finom, ha az étel jó zaftos marad.

Hozzávalók
80 dkg harcsafilé,
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg sertészsír vagy olaj,
1 kg zöldpaprika,
40 dkg friss paradicsom (télen 40 dkg lecsó),
20 dkg vöröshagyma, tetszés szerint só, pirospaprika.

Elkészítése
A harcsát megsózzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, a zsírban odatesszük pirulni, közben a vöröshagymát felére vágjuk, majd a félig kisütött szalonnához adjuk. Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a sót, a pirospaprikát, a karikára vágott zöldpaprikát és a negyedelt paradicsomot és elkeverjük. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a haldarabokat és készre főzzük. Kóstolás után tetszés szerint ízesítjük.

Forrás

Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg korábban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.