Tirpák konyhává vált szombaton Nyíregyháza belvárosa

A főzőverseny csapatainak bevonulásával és az ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozója a belvárosban, ahol Nyíregyháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Dr. Kovács Ferenc beszédében azt mondta: hagyományaink, ételeink mindennapjaink részei, ezért öröm, hogy a Tirpák Fesztivál Nyíregyháza nagyrendezvényeinek sorába emelkedett.

Már harmadik alkalommal adott otthont a szabolcsi megyeszékhely a Tirpák Fesztivál és Hungarikumok Találkozójának, amelynek középpontjában a kulturális értékközvetítés és a gasztronómia áll. Az idei fesztiválon három kategóriában hirdettek főzőversenyt. Összemérték tudásukat a szakácsok, az iskolák és a civil szervezetek.

– Mi vagyunk a Nyírinők Egyesület – mutatta pólóján a hímzett feliratot Pregitzer Fruzsina színművész. – A látogatóknak káposztás cinkét kínálunk sült császárszalonnával. Nem tudom, mennyire ősi tirpák étel ez, de gazdagnak gazdag. Azt szeretnénk, ha jól éreznék magukat az emberek. Velünk szemben van egy nagyon kedves, nosztalgikus stand, ahol hagyományos háztartási eszközöket láthatnak a látogatók. Úgy látom, mind testben, mind lélekben jól érzik magukat az emberek.

[REKLAM]

Demecseri töltött káposzta, tökös-répás lapcsánka, karcagi birkapörkölt és körmös-csülkös káposzta kovászos házi cipóban. Néhány különleges étel, amit megkóstolhattak az ínyencek a Kossuth téren. De a gasztronómiai rendezvényen készült káposztás lángos, mákos bobájka és tirpák tekercs is.

– Nagyon szeretjük ezt a fesztivált – mondta Haraszti Miklósné, aki már nem először látogatott el a nyíregyházi gasztronómiai rendezvényre. – Itt mindig megkóstoljuk a lapcsánkát, a toros káposztát, meg a süteményeket. Ezek nagyon finomak szoktak lenni.

Nyíregyháza polgármestere délben végigsétált a Kossuth téren, és megnézte, milyen ételeket főztek a csapatok. A Nyíregyházi Televízió stábjának elmondta: sok a finomság, de a kóstolással óvatos.

– Mindent meg kellene kóstolnom, mert olyan kedvesen kínálnak, ráadásul én mindegyik ételt szeretem is – mondta dr. Kovács Ferenc. – Mindenből azonban nem ehetek, ezért inkább a VIP sátorban a vendégekkel együtt kóstolgatok. Harmadik éve tartjuk a Tirpák Fesztivált, és nagyon örülök, hogy évről évre egyre nagyobb ez a rendezvény. A versenyző csapatok nagyon lelkesek, sok a látogató, szép az idő, úgyhogy sikeres a fesztivál.

A Kossuth téren a gyerekek népi fajátékokkal is játszhattak, s a múzeumfalu munkatársai segítségével a belvárosba látogatók megismerhették a régi tirpák népi háztartási eszközöket és azok használatát.

– Csigatésztát készítünk hagyományos eszközökkel és hagyományos módszerrel – mondta Vécseyné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus. – Saját kezűleg gyúrtuk a tésztát, amit 8 tojással készítettünk. Pici kockákra felvágtuk, és most felpödörjük.

A Tirpák Fesztiválon a színpadon hagyományőrző táncegyüttesek szórakoztatták a közönséget, este pedig koncerteket tartottak, fellépett a Mentha Project, Mészáros Árpád Zsolt és Vastag Csaba. A rendezvényen a hungarikumok is bemutatkoztak, amelyeket a látogatók meg is vásárolhattak.

F. A.