Testvériskolák jártak a Szent Imrében

Valódi összetartozás valósult meg a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban a Nemzeti Összetartozás Napján, hiszen testvériskoláik képviselőit látták vendégül.

A vendégek a Szent István Líceumból Munkácsról, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból Szatmárnémetiből, és Szepsiből a Boldog Salkaházi Sára Iskolaközpontból érkeztek. Délelőtt közös megemlékezésen vettek részt, melyet a vendéglátó Szent Imre Katolikus Gimnázium 8. évfolyamos diákjai adtak elő Ványiné Kundrát Valéria és Takács Zsolt Gusztáv tanárok felkészítésével. Tormássiné Kapitány Ágotha főigazgató asszony köszöntő beszédében a következőket hangsúlyozta:

„Nem csak emlékezni, hanem ünnepelni is jöttünk, hiszen a békediktátum gyászkeretét nemzeti színekre cserélte 2010-ben a magyar országgyűlés, s a magyarság részekre szakításának gyásznapját nemzetei összetartozásunk napjává emelte. Több mint száz évvel a békediktátum után mi magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk. Ahogyan Széchenyi István tanácsolta: „Azokból a kövekből, amelyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.” Igen, ami követ ránk dobáltak, abból mi magyarok felépítettük azt a lépcsőt, amelyen a megalázottságból, megtörtségből kiemelkedtünk, és leküzdöttük a kommunizmus hosszú évtizedeit is. Ma már nyíltan beszélhetünk Trianonról, és természetes, hogy felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és magyarországi fiatalokkal együtt gondolkodhatunk jövőjükről, a közös jövőjükről. Mert van közös jövőtök, rajtatok fiatalokon múlik, hogy 100 év múlva is magyar szótól lesz-e hangos a Kárpát-medence. E hittel és reménnyel tartjuk fontosnak a találkozást, az együtt ünneplést, emlékezést. Váljon az összetartozás örömteli élménnyé mindannyiunk számára.”

A műsor után koszorút helyeztek el az iskolák vezetői a gimnázium Rózsakertjében található Összetartozás Emlékművénél.

Rövid pihenő és ebéd után a diákok ismerkedtek egymással, és megtekintették a gimnáziumot. Délután Ilyés Gábor helytörténész vezetésével egy belvárosi sétát tettek, majd bekapcsolódtak a KÉSZ városi szervezetének megemlékezésébe a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél a Hősök terén. A napot őrtűzgyújtás zárta a Szent Imre Kollégiumban, ahol Konzili Ignác kollégiumi vezető gitárkíséretével énekeltek, majd imádkoztak a békéért, és búcsút vettek egymástól.

A Trianoni békediktátum fájó emlék minden magyar számára, de a programban résztvevők mégis az összetartozás boldog és élő élményét vitték magukkal. Mindenki megélte, hogy magyarnak lenni jó, és hogy a közös emlékezést folytatni kell!

„Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen. „ /Wass Albert/

Forrás: Csernyus Enikő és Ilyésné Tóth Viktória

Kapcsolódó galéria

Testvériskolák a Szent Imrében