Térségünket is elérte a viharos szél
Fotó: Nyíregyháza HTP

Péntektől vasárnap éjfélig nyolcvanhárom segélyhívás érkezett a tevékenységirányító központba.

Pénteken kéménytűz, valamint három baleset miatt volt szükség tűzoltói beavatkozásokra. Szombaton már a viharkárok adtak feladatot a térségbeli tűzoltóegységeknek is. Negyven helyszínen végeztek műszaki mentést a beavatkozók. Harminckét esetben kidőlt fák, leszakadt faágak miatt vonultak a tűzoltók. Utakra, kerítésekre, házakra, autókra dőltek a fák, azokat sokszor létrás járművel, dugólétra, kéziszerszámok, motoros láncfűrészek segítségével távolították el a tűzoltók. Épületkárok és leszakadt légvezetékek miatt is érkeztek bejelentések február 4-én. 

Balesetekhez is vonultak egységek. A 41-esen, Beregsurány és Csaroda között frontális karambol történt, Kölcsén oldalára borult egy kisteherautó. Győrteleknél, a 491-esen is volt baleset. Ott egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze.

Feltételezhetően a cserépkályhából kipattanó szikra okozott tüzet egy száz négyzetméteres családi házban, Kisvarsányban szombaton. A kisvárdai hivatásos és a vásárosnaményi önkormányzati tűzoltók négy vízsugárral körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A munkálatok közben megbontották a tetőszerkezetet, valamint kihoztak az épületből egy gázpalackot, amelyet hőterhelés ért, ezért visszahűtötték.

Vasárnap is voltak viharkárokkal kapcsolatos tűzoltói beavatkozások Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Egy nyíregyházi, Debreceni úti raktárépület tetejét megbontotta a szél, a meglazult részek veszélyt jelentettek az ott dolgozókra. Egy újfehértói gimnázium konyhájának tetejére dőlt egy nagy méretű fa, a város térségében a 4-es főúton pedig egy útjelző táblát rongált meg a szél. Kölcsén, a Dózsa utcában egy családi ház kéménye dőlt meg, a nyíregyházi Hadobás soron egy lemez fedésű ingatlan tetőszerkezetét bontotta meg a viharos szél. A helyszíneken a nyíregyházi, fehérgyarmati hivatásos, valamint az újfehértói önkormányzati tűzoltók végeztek műszaki mentéseket. Volt, ahol létrás járművel, dugólétrával, kéziszerszámokkal, motoros láncfűrésszel avatkoztak be az egységek. 

Nem tudtak elzárni egy hibás propán bután gázpalackot egy nagykállói családi házban tegnap. A helyi önkéntes tűzoltók kivitték az ingatlanból a palackot és felügyelet mellett leengedték. Személyi sérülés nem történt.

Lesodródott az úttestről, majd árokba borult egy személygépkocsi a timári Toldi úton. A baleset következtében egy villanyoszlop kitört és kerítésre dőlt. Az ibrányi önkormányzati és a rakamazi önkéntes tűzoltók áramtalanították az autót. A rendőrségi helyszínelés után a tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit. 

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság