Teríték – Étkészletek, ünnepi díszek a Városi Galériában Szolanics Elvira kiállításán
Fotó: Trifonov Éva

Szolanics Elvira népi iparművész, keramikus gyönyörű terítékei, ünnepi étkészletei láthatók a Városi Galériában december 18-ig.

Mély- és lapostányér, kehely, levesestál és húsételek tálalója a teljes készlet, amely szintén bekerült a válogatott kompozíciók közé a kiállításba. A művész jellegzetes tulipánjai nyári és őszi föld színekben, majd újabb kísérletek nyomán eddig szokatlan árnyalatok égnek az edényekbe. Agyagcsipke vagy hurkás inda, virágminta, írókás rajz díszíti a tárgyakat.

„Nagyon-nagyon használati tárgyakról van szó. Ezek az elmúlt egy évben készültek, mert közeledik az ünnep, és sok embernek az ünnepi asztalára szánom. A családban nagyon sok a gyerek és mindenkinek megígértem, hogy aki férjhez megy, megnősül, kap egy terítéket. Most kölcsön kaptam már kettőjüktől is, és ezek is itt láthatóak” – mesélt a kiállításról Szolanics Elvira népi iparművész, keramikus.

Érdekli a nézelődőt, mi manapság a divat? Milyen szín, milyen forma, esetleg új funkció?

„Én a divatot nem tudom. Én soha nem nézem, hanem ahogyan én szeretném, úgy készítem el őket. Ha megszeretek egy formát vagy egy mázat, addig kísérletezek rajta, amíg olyan tárgy nem születik, ami nekem nagyon tetszik. Akkor abból készül több darab, akár egy készlet is” – folytatta a művész.

Natúr és olajzöldek, kékesszürke mázak, vagy ahogy a hozzáértő művészbarát mesélte a megnyitón, mindegyik szín más hőfokot kíván, amit az égetésnél figyelembe kell venni. Megható a tudat, hogy kerámiát csak agyagból lehet készíteni, míg házat téglából, betonból, de vályogból is, és többféle anyagú szobor ismeretes. A kerámia anyaga sérülékeny, ettől olyan óvatos vele az ember, és talán ez ad különös értéket a tárgyaknak.

„Összeszedtem a dicséret összes szinonimáját, ez már egy másodlagos élmény, mert előtte természetesen otthon megbeszéltük. Nagyon meglepett és gyönyörűséggel töltött el, ahogyan ezt megrendezték. Teríték a címe a kiállításnak, és most Elvira is terítékre került. Rengeteget dolgozik egyébként, megállás nélkül” – szólt a megnyitó előtt a művészbarát, H. Németh Katalin festőművész.

Szolanics Elvira népi iparművész, keramikus Teríték című kiállítása december 18-ig fogadja a látogatókat a Városi Galéria emeleti termeiben.

Kapcsolódó galéria

Teríték - Szolanics Elvira kiállítása a Nyíregyházi Városi Galériában