Térfigyelő kamerák, posta és támogatások – Ismét ülésezett a városi közgyűlés

18 új eszközzel bővül Nyíregyháza térfigyelő kameráinak a száma – többek között erről is döntöttek a város képviselői a csütörtöki közgyűlésen. A Közterület-felügyelet rendszerében működő kamerák száma így 309 darabra emelkedik. „Nyíregyháza Város Sportjáért” „Kovács (Bütyök) József-díj”-at kapott Szabó Ildikó Európa-bajnoki ezüstérmes magyar atléta. Kovácsné Balogh Marianna, az Örökösföld-Újvárosi Polgárőr Egyesület aktív tagjaként pedig „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” „Sztárek Ferenc-díj”-at vehetett át. A közgyűlésen döntöttek még a különböző támogatásokról, valamint szóba került a kertvárosi posta ügye is.

Elismerések átadásával kezdődött a csütörtöki közgyűlés. Először Szabó Ildikó Európa-bajnoki ezüstérmes magyar atlétának gratuláltak, aki „Nyíregyháza Város Sportjáért” „Kovács (Bütyök) József-díj”-at vehetett át. Szabó Ildikó korának egyik legnagyobb reménységű magyar atlétája volt, nyíregyházi atlétikában betöltött szerepe és szerepvállalása miatt méltán megérdemli a város elismerését. Ezt követően a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” „Sztárek Ferenc-díj”-at adták át, ezúttal Kovácsné Balogh Mariannának, az Örökösföld-Újvárosi Polgárőr Egyesület aktív tagjának. Aktív szerepet vállal a bűnmegelőzési tevékenységekben, valamint az örökösföldi családi nap egyik szervezője és a közösségi szolgálatos diákokat is segíti – hangzott el a méltatásában.

Szóbeli kiegészítések

Ezt követően dr. Kovács Ferenc polgármester szóbeli kiegészítésében kiemelte, Bárány Frigyest Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Móricz Zsigmond Színház társulata is saját halottjának tekinti. Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a megyeszékhely díszpolgára, a Móricz Zsigmond Színház alapító és örökös tagja életének 93. esztendejében hunyt el. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata három nyertes pályázatot nyújtott be a Visegrádi Alap felhívására, ezek érintik többek között a kisgyermeknevelés területét és a helyi termékek népszerűsítését – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

A kertvárosi posta ügye

Ezt követően a kertvárosi posta ügyéről egyeztettek a képviselők.

Azt a kérdést tették fel nekem, hogy mi van a kertvárosi postával. Elmondtam nekik történetileg, hogy tavaly novemberben bezárták a kertvárosi postát, ezután 2500 aláírást behoztam polgármester úrnak, bemutattuk, hitelesítettük, el is kezdődött a tárgyalás, Pató István osztályvezető úr, illetve Podlovics Roland alpolgármester úr is hosszú levelezésbe kezdett a postával. A posta olyan galád – csak ezt a szót tudom használni – feltételeket szabott, amit az önkormányzat nem tudott vállalni” – mondta a közgyűlésen Póka Imre, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője.

Ezt követően vállalkozók is jelentkeztek, de abban az esetben sem voltak megfelelőek a feltételek. Póka Imre azt kérdezte a csütörtöki közgyűlésen, hogy van-e még remény a kertvárosi posta újranyitására, erre dr. Podlovics Roland alpolgármester válaszolt.

Mindent meg kell tennünk a városvezetés részéről, hogy próbáljuk segíteni, hogy a postai partneri program keretében realizálódjon a Kertvárosban valamilyen szolgáltatás. Kettő ügyfél jelentkezett, kettő vállalkozó, aki potenciálisan érdeklődött a lehetőség iránt. Sajnos most már csak egy van, aki még továbbra is tárgyalásokban van. Megrekedtek a tárgyalások, itt kifejezetten a postai partneri programban különböző lakosságszám alapján, eltérő feltételek mentén tud szolgáltatást nyújtani egy adott vállalkozó és mi most eljutottunk arra a pontra, hogy egy egyeztetést kezdeményezünk a posta vezetésével, illetve a vállalkozóval, hiszen nagyon veszélyes a 15 ezer lakosszámú kategóriába besorolni, pusztán azért, mert egy megyeszékhelynek egy lakóövezetéről van szó és ez talán eltérő eredményt mutathat” – válaszolta az alpolgármester.

Az önkormányzat azt kérte a postától, hogy ha a jövőben bármilyen további intézkedés történik, előtte társadalmi egyeztetésként a városvezetést vonják be a folyamatokba – ez eddig nem történt meg.

A posta eljárása elképesztő és érthetetlen, nem is vontak be bennünket, az internetről tudtuk meg, hogy bezárják a postafiókokat. Több közgyűlésen is szerepelt ez a téma, több levelet írtam, aztán most itt állunk, ahol alpolgármester úr mondta” – zárta a témát dr. Kovács Ferenc.

Új bérletek és viszonylatok

A képviselő-testület elfogadta a helyi közösségi közlekedés új tarifarendszer módosításáról szóló előterjesztést is. 2023 óta számos új díjtermék jelent meg az utasok számára, ezek közül a legkiemelkedőbb a kiegészítő műszakos havibérlet, ezt jelentős mennyiségben értékesítik. Az új lehetőségnek köszönhetően számos új utas jelent meg a helyi autóbuszjáratokon. Az új bérletből az eddig rendelkezésre álló adatok alapján már az első hónapban is 500 db-ot meghaladó mennyiséget értékesítettek, azóta ez már az ezres nagyságrendet is eléri. Az előterjesztéshez Jeszenszki András szólt hozzá a közgyűlésen.

Az autóbusz-közlekedésnek az átalakításában együtt közösen gondolkodva egyébként nagyon jó együttműködésben tudtuk azt segíteni, hogy a város közlekedése ilyen irányba változzon. Egyetlen megjegyzést tennék majd az előterjesztőknek, saját magam is láttam ilyen példát, de több ilyen jelzés érkezett felém. Érdemes lenne majd az autóbusz-vezetőkkel egyeztetni, több esetben fordult elő, érkezett ilyen panasz és egyet saját magam tapasztaltam, hogy az új járatoknál maga az autóbusz vezetője sem feltétlenül van mindig tisztában azzal, hogy bizonyos járatok visszafordulásánál milyen irányban kell menni, illetve merre felé induljon el vagy melyik buszmegállóban történjen a várakozás, ha két buszmegálló van egymás mellett. Több esetben volt olyan, hogy utas maradt ott a buszváróban” – jegyezte meg hozzászólásában a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

A felvetésre Kató József forgalmi üzemvezető reagált, aki kiemelte, minden egyes észrevételt szívesen fogadnak, ami abba az irányba tereli a közösségi közlekedést, hogy még nagyobb legyen az utaselégedettség.

Természetesen mindent megteszünk minden egyes menetrend-módosítás során, hogy a munkavállalóinkat megfelelő módon értesítsük arról, hogy a megfelelő útvonalakon közlekedjenek. 175 autóbusz-vezető végzi a helyi közlekedésben a szolgáltatást, egyébként nagyon jó és nagyon pozitív visszajelzések érkeznek az új hálózattal kapcsolatban, amelyeket folyamatosan finomítunk és figyelemmel kísérünk. Sajnos tény és való, hogy becsúsznak ilyen „bakik”, de nyilván én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ilyenek ne történjenek” – válaszolta a Volánbusz Zrt. forgalmi üzemvezetője, Kató József.

Kábítószer Egyeztető Fórum

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószer Egyeztető Fórumának kiemelt feladata a helyi, alulról jövő kezdeményezések támogatása, különös tekintettel a drogproblémák kialakulásának megfékezése, illetve hatékony kezelése érdekében. Koordinálja városunkban a káros szenvedélyek elleni egységes fellépést, megszervezi és összehangolja a stratégiai célokat szolgáló megelőző tevékenységeket, támogatja az érintett családtagokat és a hozzátartozókat. A fórum szakmai beszámolóját 22 igen szavazat mellett fogadta el a közgyűlés. A KEF Operatív Vezető Testületének szakmai elnöke dr. Erdélyi Ágnes, a Nagykállói Sántha Kálmán Tagkórház telephelyi orvosigazgató-helyettese. A 2022 és 2025 közötti időszakra elfogadott stratégiában új feladatként megfogalmazott kortárssegítő folyamatok elindítása területén jelentős lépések történtek. Az önkormányzat, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint civil szervezetek együttműködéséből fakadóan egy pilot programot indult a 2022/2023-as tanév során. A kortárssegítés terén aktív fiatalok preventív szereplőkké válhatnak a köznevelési intézményekben megjelenő olyan ártalmas, veszélyeztető jelenségekkel szemben, mint például az iskolai kirekesztés, a kortársbántalmazás, a cyberbullying és a káros szenvedélyek elterjedése.

Csapadékvíz-elvezető rendszerek

A 2021–2027 közötti időszakban a területi operatív programban tervezett beruházások megvalósítására együttműködési szándéknyilatkozatot fogadott el a közgyűlés az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal. Ezek csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztését, valamint útfejlesztést tartalmaznak.

A Korányi kertváros képviselőjeként pedig külön is szeretném kifejezni azt a köszönetet és örömömnek hangot adni, ami érinti azt a városrészt, többek között az útfelújítási-tervezési szolgáltatások körében az Eperjes utca és a Korányi Frigyes utca, Ferenc körút – Kosbor utca közötti szakaszát, de leginkább szeretnék hangot adni annak az örömnek és annak az elégedettségnek, ami a csapadékcsatorna-hálózat tervezés szimulációs modellezés tárgykörben úgy tudom, hogy már rövidesen el is készül a kiviteli tervdokumentáció. Egy régi-régi ügyre, nehézségre és régi problémára talán fényt látunk az alagút végén, talán majd megoldás is születik, amennyiben a források is megteremtődnek rá. Nevezetesen a Szalag utca és a Hajdú utca közötti lakóutcák. Ismerjük azoknak a lakóutcáknak a tulajdonságát, a milyenségét, ismerjük az építés körülményét, ezért nagyon fontos volt a lakókkal tudatni, hogy teljes körű útfelújításra csak akkor van mód, ha előtte a csapadékvíz-elvezetést megteremtjük” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Önszerveződő közösségek

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése pénzügyi támogatást biztosít az önszerveződő közösségek részére, a város anyagi lehetőségeitől függően minden évben egy keretösszeget állapít meg erre a célra. A 2023. évi költségvetésben 25.000.000 forint összeget különített el a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatására. A közösségek a civil, a kulturális, a városfejlesztési és környezetvédelmi, a közbiztonsági, valamint az ifjúsági alap forrásaira adhatták be kérelmüket, végül 111 pályázó kapott támogatást a különböző bizottságok döntései alapján.

Egymillió forint támogatás

A közgyűlés egyhangúlag megszavazott egy egymillió forintos támogatást különböző programok és felzárkóztatási tevékenységek folytatására a Roma Nemzetiségi Önkormányzat számára, az önkormányzat költségvetési keretének általános tartaléka terhére. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, iskolai felzárkóztatást, családsegítést, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító komplex programot valósított meg a „Közösen a kiútért” pályázati program keretében 2018. január l-től 2022. március 31-ig.

18 új kamera

A közgyűlés tárgyalt többek között az új közterületi térfigyelő kamerák kihelyezéséről is, ennek értelmében 18 eszközből álló rendszert építenek ki az egykori Tiszavasvári úti laktanyák területén, ahol egy barnamezős rehabilitációs TOP program is megvalósul. Ezen a területen többek között közpark, kézilabda- és kosárpálya épül, kondiparkot alakítanak ki és záportározók létesülnek. Ezzel a 18 új eszközzel 309 db-ra bővülhet a térfigyelő kamerák száma Nyíregyházán. Az előterjesztést egyhangúlag fogadta el Nyíregyháza közgyűlése 22 igen szavazat mellett.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 20230427