Templomfelújítás – Állványozzák a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat

Több száz millió forintból újítják fel a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat. Megtisztítják a római katolikus templom tégla burkolatát és lecserélik a tetőszerkezetet. Az egyházmegye kormányzati forrásból tudja megvalósítani a beruházást, amit a tervek szerint legkésőbb 2023 végére befejeznek.

Az állványok is azt jelzik a római katolikus templomnál, hogy egy nagyobb volumenű beruházásra készül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye. Az elmúlt napok kellemes, tavaszias időjárásának is köszönhető, hogy már elkezdődhettek a munkálatok. Az idei fejlesztés részeként lecserélik a tetőszerkezet és megtisztítják a dísztéglákat, illetve ahol szükséges, ki is cserélik azokat.

(fotók: Szarka Lajos)

120 éve itt áll ez a templom ilyen formában. A tégla burkolat előnye, hogy tartós, viszont hátránya, hogy ha hozzá kell nyúlni, akkor alaposabban van erre szükség. Értelemszerűen – mivel tisztítva lesz a tégla – ezért világosabb lesz a templom és visszanyeri a maga eredeti szépségét” – nyilatkozta a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa, Csordás Gábor.

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház megjelenése tehát nem fog megváltozni. A kéttornyú templomot még 1902-ben Samassa József egri érsek ajándékozta Nyíregyházának, és ő maga szentelte fel 1904-ben. Így már több mint 120 éve fontos része a belvárosnak.

Időszerű a felújítás

Csordás Gábor úgy fogalmazott, csalóka a templom külseje, hiszen ha valaki távolabbról nézi, akkor nem tűnik rossz állapotúnak, közelebbről megfigyelve viszont észrevehető, hogy milyen nyomokat hagyott rajta az idő vasfoga.

A téglák közé beszivárgott a víz, megfagyott, elkezdtek kiperegni a kötőanyagok is. A tető is már többször volt javítva, a bádogos munkák már nagyon időszerűvé váltak, hogy ne szivárogjon be a víz a bádogfelületek alá, de most hál’istennek sikerül felújítani” – mondta Csordás Gábor.

A tetőszerkezet cseréje azért is fontos, mert egy minimális csapadék beszivárgás is könnyen tönkre tudja tenni a díszítő festést a templomban. A beruházásra több száz millió forintos állami támogatást nyert a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye. A tervek szerint a munkálatokat 2023 év végére befejezik, majd korszerűsítik a templom külső díszkivilágítását is.

Turizmus a templomban

A római katolikus templom bejárata mellett egy új információs oszlop segíti ezentúl a turisták tájékozódását, a digitális tábla több nyelvű, többek között a város látnivalóit, szálláslehetőségeit és gasztronómiai kínálatát is tartalmazzák.

Ez közvetlen hozzáférést nyújt a város turisztikai honlapjához, illetve a mi egyházközségünknek a honlapjához. Egy elsődleges információ forrás azok számára, akiknek nincs kéznél okos telefon vagy nincs internet rajta, akkor ezen keresztül tud tájékozódni. Később lehet ezt még bővíteni mindenféle interaktív anyagokkal.” – tette hozzá Csordás Gábor plébános.

Az új technikai eszközt az „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” című pályázat keretében helyezték ki a templomban, ezzel is naprakész információkkal tudnak szolgálni a látogatók számára. Ezentúl továbbra is látogatható a templomtoronyban kialakított kilátó is, reggel 9 óra és délután 5 óra között. A toronyban felújították a lépcsők egy részét is, így 94 lépcsőfok megmászása után 28 méter magasból lehet megtekinteni a belvárost, a magasból pedig az is látszik, ami a lentről kevésbé: a templom előtti szökőkút egy kereszt alakot formál.

(fotók: Szarka Lajos)