Temetőfejlesztés – Átadták az Északi Temető felújított Pazonyi úti bejáratát

A Nyíregyházi Önkormányzat által fenntartott temetőkben jelentős fejlesztések valósultak meg. A komplex beruházás részeként az Északi Temető Pazonyi úti bejárata teljes rekonstrukción esett át. A megvalósult fejlesztés jelentősen megnövelte a bejárat áteresztő képességét, így biztonságosabbá téve a be- és kihaladást. A felújított bejáratot kedden ünnepélyes keretek között adták át.

A nyíregyházi önkormányzat komoly fejlesztéseket hajt végre a város köztemetőiben. A komplex beruházás részeként az Északi Temető Korányi utcai bejárata után most a Pazonyi úti rekonstrukcióját is sikeresen befejezték, amelyhez. Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője a keddi sajtótájékoztatón kiemelte, amellett, hogy az autóval való áthaladás jelentősen felgyorsult az automata rendszám-felismerő rendszernek köszönhetően, az elkülönült sávok a gyalogosok számára is biztonságosabbá tették a ki- és belépést. A felújításhoz szükséges forrást az önkormányzat biztosította.

„A Pazonyi úti bejárat teljes mértékben megújult. A bejárat kiszélesedett, és elkülönült a gépjárművek és a gyalogosok forgalmi sávja, ami jelentősen növelte a látogatók biztonságát és elégedettségét. A bejárat előtti kerékpáros sáv is szélesebb lett, így a gépjárművek és a kerékpárosok közötti balesetek is elkerülhetővé váltak”

mondta az ügyvezető.

A beruházás nemcsak megkönnyíti a temető látogatóinak a be- és kilépést, hanem esztétikailag is szebbé tette a környezetet. Halkóné dr. Rudolf Éva, a településrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, az újonnan megvalósult beruházás több korábban felmerült igényt is kielégít, többek között azzal, hogy a beruházás részeként egy mozgáskorlátozott, egy női és egy férfi illemhelyet is kialakítottak.

„Régóta igény volt rá, hogy illemhelyek is helyet kapjanak a temetőben, amelyek nagy létszámú események, például halottak napja vagy temetések alkalmával is megfelelően kiszolgálják az embereket. Ezek hiányát gyakran felrótták. Ezért volt nagyon fontos, hogy a temető fejlesztése során ezt a problémát is orvosolják. Így a mostani beruházás részeként egy mozgáskorlátozottak számára alkalmas, valamint egy női és egy férfi illemhelyet kialakítottak”

– nyilatkozta az önkormányzati képviselő.

Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, egy átfogó beruházás keretében az önkormányzat nemcsak az Északi temetőben, hanem több nyíregyházi köztemetőben is fejlesztéseket hajt végre egyidejűleg. A beruházások során figyelembe vették a lakosság fejlesztési igényeit, miközben kiemelt figyelmet fordítottak a környezetvédelemre és a gazdaságosságra is.

„Az Északi temetőben fákat és cserjéket ültettünk, és hasonló fejlesztések zajlanak Nagyszálláson, Borbányán, Oroson, Sóstóhegyen és a Nyírszőlősi temetőben is. Két fő irányban történnek a fejlesztések a lakossági igények alapján: az egyik a térfigyelő kamerarendszer telepítése, amelynek célja a temetői lopások és rongálások megelőzése; a másik pedig a napelemes közvilágítás fejlesztése, amely gazdaságosabb működtetést tesz lehetővé

hangsúlyozta a polgármester.

Kiemelte, a mostani fejlesztések jelentősen hozzájárulnak a város élhetőségének javításához. A lakosság visszajelzései pozitívak, sokan méltatták a beruházások minőségét és a megvalósítás gyorsaságát. Az önkormányzat a jövőben is folytatni kívánja az ilyen jellegű fejlesztéseket, különös tekintettel a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre.

 

Kapcsolódó galéria

Északi temető új bejárata 2024