Kőlapos – Rég várt beruházás valósul meg egy gyalogátkelőhely kialakításával

A 4-es főúton, a kőlaposi lehajtónál gyalogátkelőhelyet alakítanak ki, biztosítva ezzel a biztonságos átkelési lehetőséget ezen a forgalmas szakaszon. Az önkormányzati beruházás célja a gyalogosok biztonságának növelése, valamint a közlekedési rend javítása. A várhatóan augusztusra befejeződő munkálatok ideje alatt forgalom- és sebességkorlátozásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

Kőlaposon régi lakossági igény valósul meg azzal az önkormányzati beruházással, amely során gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a 4-es számú főúton. A helyi lakosok hosszú ideje szorgalmazták a biztonságos átkelési lehetőség kialakítását ezen a szakaszon, mivel a forgalmas út miatt eddig nehézséget okozott a gyalogosok számára az áthaladás. Halkóné dr. Rudolf Éva a településrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hosszú évek és az elmúlt hónapok intenzív tárgyalásai előzték meg az átkelő megépítését, amely nem pusztán egy gyalogátkelőhely, hanem egy komplex csomópont kialakítását jelenti a gyalogosok védelme érdekében.

„Ismert ennek a szakasznak az a nehézsége, hogy a Nyírtúráról érkezők egy domboldalról közelítik meg ezt a kereszteződést, ezért lassító járdasziget kialakítására is szükség van. Az előírásoknak megfelelően új villanyoszlopokat is telepítünk: négyet elbontunk és kilenc újat építünk. A csapadékvíz elvezetést teljeskörűen át kell építeni, emellett a buszmegállókat is át kell helyezni az átépítés során. A buszmegállókhoz vezető járdaszakaszok megépítése is része lesz ennek a felújításnak”

- mondta a képviselő.

Hozzátette, a gyalogátkelőhely kialakításának legfontosabb üzenete, hogy az önkormányzat számára fontos az itt élők biztonsága és kérése. Hozzátette azon kívül, hogy biztonságossá teszik a gyalogosok számára az áthaladást, a csomópont esztétikailag is széppé teszi a környezetet. Az önkormányzat reményei szerint az új átkelőhely hozzájárul majd a közlekedési balesetek számának csökkenéséhez ezen a forgalmas útszakaszon, ahol természetesen a felújítás ideje alatt forgalomkorlátozásra is számítani kell.

„Szeretném kérni az erre közlekedők és az itt lakók türelmét, mivel ez az építkezés, mint minden útépítés, átépítés vagy csomópont fejlesztés, forgalomkorlátozásokkal fog járni. Bár ez némi kellemetlenséget okoz majd, hiszem, hogy a végeredmény kárpótolni fog mindenkit ezekért a nehézségekért”

tette hozzá.

Az új gyalogátkelőhely nemcsak a kőlaposiak számára jelent majd nagy könnyebbséget, hanem az átutazók biztonságát is növeli. A munkálatok ideje alatt az önkormányzat arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek, és tartsák be a kijelölt forgalom- és sebességkorlátozásokat.