Temetőben alvás, összetört tányér, szőlőevés – különleges szilveszteri szokások szerte a világban

Szilveszter és újév megünnepléséhez kapcsolódik talán a legtöbb babona és szokás, melyek közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. Ezt pedig a világ különböző pontjain eltérő módon szeretnék elérni. A hirado.hu összegyűjtött öt különleges újévköszöntő szokást.

A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, újév előestéje, a karácsonyi időszak hetedik napja. Sok országban családi összejövetelekkel, evéssel-ivással, különféle rendezvényekkel és tűzijátékokkal ünneplik; egyes keresztény templomokban szilveszter éjszakáján virrasztási szertartást tartanak.

Szilveszter és újév megünnepléséhez kapcsolódik talán a legtöbb babona és szokás, amiknek közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. Ezt pedig a világ különböző pontjain eltérő módon érik el.

Ecuadorban például éjfélkor az emberek szerte az országban ismert emberek képmását fáklyákkal égetik el az utcákon. A bábuk tűzbe vetése az óév minden rosszának eltüntetését jelenti, hogy az új évet tiszta lappal kezdhessék – írta a Atlas Obscura. 

Spanyolországban az egész ország a televízióképernyő előtt vagy a városok terein gyűlik össze egy tál zöld szőlővel a kezükben, és egyes helyeken piros fehérneműt is viselnek ilyenkor – írja a NPR.

Amíg a madridi Real Casa de Correos harangjai elütik a tizenkettőt, addig a spanyolok megpróbálnak annyi szőlőszemet lenyelni, amennyit csak tudnak. Aki mind a tizenkét szőlőszemet meg tudja enni a kongatás végére, az állítólag szerencsés lesz a következő évben.

Azért, hogy az új év szerencsében, békében és jólétben teljen, a svájciak egy gombóc fagylaltot dobnak a padlóra – derül ki a United Planet cikkéből. A különleges feladatban gyermekek és felnőttek is részt vesznek.

Dániában a szilveszteri hagyományok kihagyhatatlan elemei a régi tányérok. A dánok egész évben gyűjtögetik a régi tányérokat, azért, hogy azokat szilveszter este közeli barátaik ajtaja előtt széttörjék. Tehát minél több tányértörmelék van egy dán háza előtt, annál több barátja van.

Az eddig felsorolt tradíciók is mind különlegesek voltak, de a Chilében található Talca város lakóinak szokása talán mind közül a legszokatlanabb. A helyiek úgy ünneplik újév hajnalát, hogy a temetőben alszanak „szeretteikkel körülvéve” – olvashatjuk a The Telegraph cikkében, melyből kiderül, hogy ez a hagyomány eléggé új keletű, először feltehetőleg 1995-ben ünnepelték így az új év beköszöntét a város lakói.

 

Forrás: hirado.hu