Temetkezés Magyarországon: változnak a szokások

Mind a temetkezési szokásokban, mind pedig a gyász kezelésében jelentős változások történtek az elmúlt évtizedekben. Többek között: országos szinten csaknem duplájára nőtt a hamvasztásos temetkezések aránya, sőt, napjainkra már megelőzi a koporsós temetésekét. Budapesten manapság a temetések 70–90 százaléka hamvasztásos, az országos arány pedig 60 százalék körül mozog, tehát még a „konzervatívabbnak” számító vidéken is a halottak több mint felét hamvasztják. Nincs ez másként Nyíregyházán sem.

Nő az urnás temetések száma

Pénzes Tibor, az önkormányzati cég, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az országos tendencia figyelhető meg Nyíregyháza esetében is. A város köztemetőiben tavaly ugyanis 1309 temetést hajtottak végre, melyből 846 urnás és csak 463 koporsós temetés volt. A megelőző évek adatait figyelembe véve ez pedig jelentős növekedést mutat. Míg 2005-ben a temetések 35, 2011-ben 48, 2017-ben 58 százaléka volt urnás temetés, tavaly ez a szám már elérte a 65 százalékot.
– Egyértelműen látszik, hogy az utóbbi években az urnás temetések száma folyamatosan nőtt és ez a tendencia folytatódik 2019-ben is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. idén január 14-éig az Északi temetőben összesen 42 temetést hajtott végre, melyből csak 16 volt koporsós, míg 26 urnás.

Gazdasági oka (is) van

A koporsós temetkezés a múlté, a legtöbb ember – jórészt anyagi megfontolásból – az urnás búcsút választja, hiszen olcsóbb. Persze az árak nagyban függnek más tényezőktől is.
– Az urnás temetések esetében a fizetendő összeg széles skálán mozoghat, melyet meghatároznak a temettetői igények. Az átlagár kb. 250 000 forint. A koporsós temetés esetében is a bekerülési értéke nagyban függ a választott kellékek minőségétől, a temetési hely típusától és a kapcsolódó szolgáltatások mennyiségétől. Koporsós temetés esetében az átlagár kb. 400 000 forint – magyarázta az ügyvezető.

Átlagárak Nyíregyházán*
Legolcsóbb urna 5 900 Ft
Legdrágább urna 170 000 Ft
Legolcsóbb koporsó 49 900 Ft
Legdrágább koporsó 310 000 Ft

Bár a szeretteink elvesztése felett érzett lelki fájdalom anyagi javakban nem mérhető, tény, hogy a végakarat teljesülésének manapság már csak a pénztárca szabhat határt...

(Szerző: Bruszel Dóra)
* a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. árai