Teltház; Nagy Sándor a színpadon

Az idei VIDOR- ra ismét két előadással érkezett a Játékszín. Az Aranylakodalom után vasárnap este, egy egyetlen színészre írt virtuóz komédiával lépett a nagyszínpadra Nagy Sándor. A Teltház című előadás mintegy 40 karakterét egymaga alakítja 90 percben. 

A Játékszín 2021-es záróelőadása előtt már volt a zsűrinek elképzelése a díjakról. Nos, mindent borított a versenyprogramot záró Nagyvárosi fények sikere. A téma abból az időből való, amikor a film – ha némán is, de – versenyezni kezdett a színházzal. Szente Vajk rendezése kapta a legjobb nagyszínpadi előadás és a legjobb rendezés díját. A legjobb díszlet és jelmez, illetve a legkiemelkedőbb csapatmunka kitüntetés is a Játékszínt illette. Nagy Sándor a legjobb férfi főszereplő lett. Még ma is olovashatják a tavalyelőtti VIDOR-t záró tudósításunkat a városi weboldalon. Nem kisebb bravúrral lépett a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára vasárnap este a Jászai-díjas színész. Ő adta elő a Teltház című darabot 40 szereppel.

„ Van benne fiatal, van benne öreg. Van benne férfi, van benne nő. Talán gyerek nincs, de még macska is van benne. Elég széles a paletta. Az egésznek a legfontosabb része az, hogy ezekhez a karakterekhez nekem van valamilyen viszonyom. Vagy láttam őket, akár egy híres színészt,  mint pl. Kállay Feri bácsi. Neki van egyfajta jellegzetes hanghordozása, vagy egy Psota Irénnek, vagy egy Latinovits Zoltánnak.  Nekem az segítség volt, amikor Horgas Ádámmal, a rendezővel beszélgettünk ezekről, hogy az, hogy oda van írva az instrukcióban, hogy ez egy morcos, idős bácsi, nekem az nem elég. Nekem színésznek jó tudnom, hogy ő kicsoda,  hogyan viselkedett az életéber, hogy viszonyul bizonyos helyzetekhez. Onnan, mint 0 pont, el lehet indulni egy karakter ábrázolásában.”

- fogalmazott az előadás kapcsán Nagy Sándor, Jászai-díjas színész.

Egy valóságshow kerekedhet abból a történetből, amikor az állástalan színész egy Michelin csillagos étterem call centerese lesz, és egy napon valami  miatt egyedül marad. Neki kell beszélni nem csak a vendégekkel, de a séffel és a szakácsokkal is.

„Akkor érjük el a célunkat ezzel az előadással - és már volt erre precedens, hogy ezt visszahallottam -, amikor a néző azt mondja, hogy egy ponton túl elfelejtette, hogy egyedül vagyok. És lesznek kedvenc karakterei a darabban. 90 perc játék egyedül a színpadon. Mint minden darabban, itt is igyekszem erősen koncentrálni. És ha az ember koncentrál, és jól mennek a dolgok, észre sem veszi, hogy elment az a másfél óra.”

- mesélte Nagy Sándor.

Tény, hogy a tavaly karácsony előtti öt hetes próbafolyamat hajnali szövegtanulással zajlott, erőltetett menetben, de mostanra a figurák érettebbek lettek – mondja a színész – melyeket nyilván egyre jobban élvez.

A rendező Horgas Ádám úgy nyilatkozott Nagy Sándorról, hogy talán annak az öt mai kortárs színésznek az egyike, aki ilyen kiválóan képes volt megoldani ezt a feladatot.