Télen is óvni kell a szemünket!
Nem csak nyáron, hanem télen is vigyázni kell az embernek a szemére. Bár kevesebb a napsütéses órák száma, a sugárzás ugyanolyan káros lehet, mint az év bármely más szakában. Télen az extrém hideg és a szél is károsíthatja a szemet, ráadásul a sötétség is nehezíti az éleslátást.

A téli időszakban jóval kevesebbet süt a nap, mint nyáron, vagy tavasszal. Ennek ellenére védekezni kell káros sugarai ellen. Ha a napsütéshez hóesés is társul, akkor az UV sugárzás szinte duplán érződik, hiszen az még a hóról is visszaverődik. A szakember szerint ezért télen is megfelelő napszemüveggel kell védeni a szemet, hogy megóvjuk kellemetlenségektől. Téli vezetéshez polarizált szűrős napszemüveget, vagy fényre sötétedő lencsét javasol a látszerész, hiszen mind a kettőnek 100 százalékos az UV védelme van, ezen felül a polár szűrős lencse mellett kontrasztosabban lehet látni, így akár a hóbuckák is kirajzolódnak az úton, amit szabad szemmel nem látnak a sofőrök. Télen az extrém hideg és a szél is próbára teszi a szemet.

 

Védjük szemünket szemüveggel!

 

Szűcs Péter, látszerészmester elmondta, a hideg és a szél a legtöbb embernél erős könnyezést vált ki. Hozzátette, érdemes normál szemüveggel , vagy napszemüveggel védeni a szemet, és minél kevesebb időt kell eltölteni a hideg időben.

 

Tehetünk a párásodás ellen is

 

Fényérzékeny embereknél télen is kialakulhat szemkáprázás, extrém esetben pedig akár kötőhártya gyulladás is, ezért célszerű nekik is szemüveggel takarni arcuk egy részét. A hidegben sok szemüveges ember életét keseríti meg a párásodás, amikor a hidegről meleg helyiségbe mennek be. Ez ellen páramentesítő bevonattal rendelkező lencsékkel és különböző ápoló szerekkel lehet védekezni. Mindezeken túl, aki dioptriakorrekcióra szorul, télen sem feledkezhet meg gyógyszemüvegéről.

ME.

(Fotó: internet)